Vlada sprema žestoke udare na šoping-centre i dućane. Posljedice bi mogle biti teške

m

VLADA Andreja Plenkovića je zbog svoje neuspješne kampanje cijepljenja, kao i želje da se umili Katoličkoj crkvi, najavila niz udara na sektor trgovine, koji preko PDV-a itekako puni državni proračun. Prema nedavnim najavama iz vlade, pripremaju tri udara na šoping-centre i dućane.

Zabrana rada nedjeljom i svakog dana nakon 21 sat

Najavljeno je da će prijedlog izmjena Zakona o trgovini u saborsku proceduru doći najesen. To znači da bi dućani svoja vrata nedjeljom mogli zatvoriti početkom iduće godine. 

No, osim zabrane rada nedjeljom (osim 16 "turističkih" nedjelja godišnje), u Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini pojavila se još jedna stvar - zabrana rada dućanima nakon 21 sat.

"Odredbom članka 2. ovog Prijedloga zakona predlaže se izmjena Zakona o trgovini u članku 57 tako da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac od ponedjeljka do subote s početkom najranije od 6:00 do najkasnije 21:00, te da prodajni objekti nedjeljom i blagdanima budu pretežito zatvoreni", stoji u Nacrtu koji je u javno savjetovanje poslalo ministarstvo Tomislava Ćorića.

U Nacrtu koji je poslan u savjetovanje ni jednom se riječju ne obrazlaže zašto se rad svakim danom želi ograničiti tako da bude zabranjen navečer nakon 21 sat. Uopće se ne argumentira zašto rad neće biti moguć do 22 sata ili 23 sata. 

Bez covid-potvrda se neće moći u šoping-centre?

Nadalje, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je da bi covid-potvrde mogle postati obavezne za one koji žele ulaziti u šoping-centre.

O toj se mogućnosti još razmišlja, no, kako je Index doznao od izvora bliskih Stožeru, to je vrlo realna opcija za jesen. Takva se obveza planira uvesti kroz odluku Stožera, dakle, ne bi bilo potrebno, po mišljenju stožeraša, mijenjati nikakav zakon. Po potrebi bi se dodatno proširivao popis mjesta za koja je potrebna covid-potvrda. 

Treća stvar kojom vlada planira zagorčati život poslodavcima i zaposlenicima je ideja premijera Andreja Plenkovića o tome da se potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetuju cijepljenjem, odnosno da novčana potpora poduzetnicima ovisi o broju covid-potvrda koje imaju njihovi radnici.