Posljedice eksplozije u Bejrutu: Neka djeca su u toliko lošem stanju da ne mogu govoriti

bejrut
Eksplozija je rastrgala obitelji i od vitalnog je značaja da se djeca što prije vrate roditeljima

 

Organizacija Save the Children smatra da je hitno potrebna pomoć kako bi se pružila podrška porodicama i djeci koja su nastradala u eksploziji u Bejrutu.

Sedmicu nakon razorne eksplozije koja je pogodila Bejrut, još uvijek postoje djeca koja su odvojena od roditelja. Neka djeca su u toliko lošem stanju da ne mogu govoriti, dok druga ne mogu spavati. 

Porodice koje su imale sreće pa su na okupu se brinu za hranu, smještaj, vodu, dok postoje projne koje su razdvojene ili čak ni ne znaju šta je sa ostatkom njihove porodice.

- Djeca su doživjela strašan šok i treba im vremena da se oporave. Plašili su se onoga što su doživjeli i trebat će im netko blizak. Odvajanje od roditelja može loše utjecati na njihovo mentalno zdravlje i oporavak- rekla je Rima Mohsen, specijalistica alternativne brige za spas djece u Bejrutu. 

Dalal (4) je sedam dana bila je bez roditelja. Majka joj je bila u bolnici kada se dogodila eksplozija; njezin je otac bio na poslu i pretrpio je privremeni gubitak pamćenja. Organizacija Save the Children je pomogla da djevojčica dođe do svojih roditelja nakon teške traume koju je preživjela.

- Nikad prije nije bila odvojena od mene. Kada smo napokon bili zajedno, provela je trideset minuta samo plačući. Ako sada ustanem i idem bilo kamo, ona me pita kamo idem i ne želi da je uopće napustim - kazala je Hala, majka djevojčice Dalal.

Eksplozija je rastrgala obitelji i od vitalnog je značaja da se djeca što prije vrate roditeljima.

Kako bi pomogli djeci da se nose sa svojim iskustvima, Save the Children i njeni partneri pružaju psihološku pomoć, uključujući upute roditeljima kako razgovarati sa svojom djecom o onome što se dogodilo.