Posljedice poplava u BiH: U Ključu i Bosanskom Petrovcu vodu treba prokuhavati

Na području pojedinih općina Unsko-sanskog kantona voda za piće može se koristiti i dalje tek nakon prokuhavanja.

Tako zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće u općinama Ključ i Bosanski Petrovac.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

Istovremeno, prestanak padavina u Krajini doveo je do normalizacije stanja vodotoka u Unsko-sanskom kantonu.

Tako vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću iznosi 51 centimetar, što je za dva centimetra manje nego jučer kada je bio 53 centimetra. Inače, kritična tačka je 100 centimetara.

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu iznosi 164 centimetra i za dva centimetra je veći nego jučer, kada je bio 162 centimetra. Inače, kritična tačka za rijeku Sanu je 380 centimetara.

Zbog kiše koja je intenzivno padala proteklih dana na području Kantona 10, vodostaji jezera, rijeka i potoka su u porastu. Trenutno nema opasnosti od poplava. Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton, prenosi N1.

Visina vodostaja u Bosanskom Brodu je 617 centimetara, (jučer bio 645 centimetara), Bosanskom Šamcu 464 centimetra, (jučer 493 centimetra), Orašju 707 centimetara, (jučer 733 centimetra). Vodostaj na brani HA Modrac, u Tuzlanskom kantonu je 199,11 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za jedan centimetar. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s. Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, u Zapadnohercegovačkom kantonu iznosi 183 cm, s trendom opadanja od jedan centimetar. Jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 187 cm, dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.