Posljednje "hapšenje" Babe: Ratni zločinac Fikret Abdić u vječitoj ulozi žrtve

asd
Abdić je u Rijeci osuđen zbog ratnog zločina, postupak za zloupotrebu položaja vodi se u Bihaću, dok u Hrvatskoj ponovo otvaraju predmet star 20 godina

Preksinoć oko 21 sat, u Velikoj Kladuši su pripadnici SIPA pokucali na vrata načelnika te lokalne zajednice Fikreta Abdića, s nalogom za njegovo hapšenje na osnovu netom raspisane crvene Interpolove potjernice u Zagrebu.

ZAVRŠITE VEĆ JEDNOM

- Mi smo u obavezi da vas sprovedemo u službene prostorije regionalne kancelarije Banjaluka, kazao mu je inspektor, čiji je dolazak porodica Abdić snimila mobitelom emitujući ga na službenoj stranici Laburističke stranke BiH.

Na snimku je porodica Abdić jasno istaknula da je do hapšenja došlo na 82. rođendan Fikreta Abdića, kojom prilikom su se i okupili. U jednom momentu njegov sin Ervin Abdić, nezadovoljan maltretiranjem oca, kazao je policiji “što ga nisu došli ubiti, pa da jednom bude završena stvar”.

Međutim, već ujutro porodica Abdić i njihova Laburistička stranka BiH objavili su na društvenim mrežama prizor Fikreta Abdića na radnom mjestu, u kabinetu načelnika Općine, u koji posljednjih mjeseci i nije često odlazio.

- S ciljem istinitog informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija o tome da li su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb slobode lišili Fikreta Abdića, obavještavamo javnost da navedeno lice nije lišeno slobode od policijskih službenika SIPA, saopćila je portparolka te agencije Jelena Miovčić, ne odgovorivši nam na pitanje jesu li imali nalog za hapšenje, odnosno zbog čega ono nije sprovedeno.

Prema izjavi Elvire Abdić Jelenović, kćerke Fikreta Abdića i predsjednice laburista, kako prethodnu noć advokat Hamdija Veladžić nije bio fizički dostupan svome klijentu, sve se završilo uručenjem poziva kojim ga potražuju u Županijskom sudu iz Rijeke.

Oni ga, navodno, terete da je 2001. godine fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije mogao uraditi jer više nije bio direktor jedne od firmi Agrokomerca, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Fikret Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vojno i politički sarađivao sa agresorom.

SIPA pokucala na vrata za rođendan, evo šta kažu iz Interpola

Kantonalni sud u Bihaću ima otvoreno suđenje načelniku Velike Kladuše zbog zloporabe položaja. Opozicija u Općinskom vijeću cijelu godinu neuspješno pokušava da pokrene opoziv načelnika Fikreta Abdića. Ipak, predmet vezan za Adbićevu vilu otvoren 2000. godine u Rijeci, gdje je Abdić već osuđen i u predmetu ratnog zločina, ponovo je aktualiziran crvenom Interpol potjernicom. SIPA mu je preksinoć pokucala na vrata, ali ga nije uhapsila. Tako je proveo svoj 82. rođendan kojeg mnogi Kladušani fanatično slave. Šta se zapravo desilo, pitali smo Interpol, i evo šta kažu u odgovoru: “Obavještavamo vas da nismo u mogućnosti dostaviti vam informaciju sukladno propisanim odredbama Pravilnika o obradi podataka Interpola, kojim su definisani načini dostavljanja i raspolaganja informacijama o licima za kojima se traga putem Interpola, kao i zbog činjenice da su dostavljene informacije kao takve namijenjene isključivo za policijsku i/ili sudsku upotrebu. S poštovanjem, Interpol Sarajevo.”

NEMA OPOZIVA

Istovremeno, protiv Abdića se vodi postupak za zloupotrebu položaja dužnosti načelnika Velike Kladuše pred Kantonalnim sudom u Bihaću. Postupajući tužilac nije nam mogao reći ko ima veću nadležnost. Također, opozicija u Velikoj Kladuši traži njegov opoziv, ali njihov zahtjev nije uvršten na sjednicu Općinskog vijeća, koja je zakazana za ponedjeljak.