Poslodavac pred sudom zbog zapošljavanja 23-godišnjakinje iz BiH

.

Carinici u njemačkom gradu Gelzenkirhenu su nedavno otkrili slučaj nelegalnog zapošljavanja u restoranu, u kojem je zatečena ženska osoba iz Bosne i Hercegovine koja je radila bez prijave i važeće boravišne dozvole.

Vlasnik restorana, bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do 10 godina.

Carinska kancelarija u Dortmundu provela je kontrolu 21. novembra 2023. u spomenutom restoranu, gdje su otkrili nepravilnosti u vezi sa zaposlenicom iz BiH.

Žena, starosti 23 godine, pokušala je izbjeći kontrolu, ali je brzo uhvaćena u podrumu zgrade.

Da bi legalno radili u Njemačkoj, državljani Bosne i Hercegovine moraju imati važeću boravišnu dozvolu koja im omogućava rad u zemlji. U ovom slučaju, žena nije posjedovala odgovarajuću dozvolu, što je rezultiralo pokretanjem kriminalističkog postupka protiv nje zbog nelegalnog boravka u Njemačkoj.

Vlasnik restorana, uplašen carinskom kontrolom, upozorio je zaposlene na dolazak inspektora. Međutim, policija je brzo reagovala i uhvatila ženu koja je pokušala pobjeći.

Sada se protiv žene vodi kriminalistički postupak, a imigracione vlasti će odlučiti o njenom daljem statusu u zemlji. Također, poslodavac se suočava s ozbiljnim optužbama za pomaganje u nezakonitom boravku i nezakonitom zapošljavanju, s mogućom zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom do 500.000 eura.