Poslodavci upozorili da će Vladin prijedlog zakona za borce izazvati negativne posljedice

Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozorili su na negativne posljedice koje bi moglo izazavati usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica i o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, u formi koju je predložila Vlasda FBiH

Dalje se naglašava da UPFBiH podržava zahtjeve boraca o uspostavi jedinstvenog registra te ukidanje finansiranja oko 1.600 boračkih udruženja u FBiH. 

„Smatramo da svaki građanin FBiH koji je u stanju socijalne potrebe, mora biti zbrinut kroz sistem socijalne zaštite. Mišljenja smo da se za posebne kategorije stanovnika ne trebaju donositi posebna zakonska rješenja iz kojih ove posebne kategorije povlače određena prava“, navode iz UPFBiH. 

Iz UPFBiH podsjećaju na loša iskustva koja je FBiH imala prije desetak godina kada je donesena Odluka o naknadama za nezaposlene demobilisane borce. Poslodavci upozoravaju da se prilikom donošenja Odluke o naknadama za nezaposlene demobilisane borce, ona odnosila na oko 6.000 demobilisanih boraca, da bi njihov broj tokom primjene Odluke porastao na 92.000, a da je iz budžeta FBiH za te svrhe isplaćeno oko 360 miliona KM. 

Provedba te Odluke, ističu, nije dovela do rješavanja problema nezaposlenih demobilisanih boraca. Dodaju da najbolja potvrda tome je činjenica da borci i dalje traže svoja prava i sistemski pristup rješavanju statusa. 

Iz UPFBiH upozoravaju da je bilo slučajeva da su demobilisani borci tražili od svojih poslodavaca otkaze kako bi ostvarili pravo na ovu naknadu, a nastavljali su raditi nacrno. 

„Postoji realna opasnost da se takva situacija ponovi i ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica u formi u kojoj ga je predložila Vlada FBiH. Naš zajednički cilj treba biti da demobilisane borce zaposlimo i integrišemo u društvo, a ne da ovakvim odlukama potičemo sivu ekonomiju i rad nacrno“, ističu iz UPFBiH. 

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, prema kojemu bi se dugovanja javnih zdravstvenih ustanova podmirila iz budžetskih sredstava osnivača (općina, kantona, FBiH), iz UPFBiH upozoravaju da umjesto cjelovite reforme zdravstvenog sistema i racionalizacije zdravstvenih ustanova u FBiH, što je i zahtjev iz Reformske agende poseže za paušalnim rješenjima. 

Poslodavci podsjećaju na primjer susjedne Hrvatske koja je također donijela zakon o konsolidaciji dugovanja zdravstvenih ustanova iz državnog budžeta, riješila dugovanja, a za manje od dvije godine zdravstvene ustanove u Hrvatskoj bile su dužne iznos koji su dugovale prije konsolidacije. 

Predložena konsolidacija ne rješava pitanje glomaznog i neefikasnog zdravstvenog sistema, neracionalnog korištenja resursa, nesposobnih i nekvalitetnih uprava koje su svojim lošim upravljanjem dovele zdravstvene ustanove do višemilionskih dugovanja prema uposlenicima, državi i dobavljačima. 

„I jedan i drugi prijedlog zakona rješavaju posljedice, a ne uzroke problema. Umjesto sistemskog pristupa rješavanju problema demobilisanih branitelja i reforme postojećeg zdravstvenog sistema kojim nisu zadovoljni ni građani, ni pacijenti, ni ljekari, a ni institucije vlasti, poseže se za privremenim i nesvrsishodnim rješenjima. S očiglednim ciljem, pokušati prikupiti jeftine političke poene uoči predstojećih izbora, ponovo se poigravajući sa ranjivim kategorijama društva, borcima i bolesnima“, navode iz UPFBiH,