fbpx Poslovna konferencija PIT Krajina 2019 okončana izuzetnim događajem za mlade (FOTO)

Poslovna konferencija PIT Krajina 2019 okončana izuzetnim događajem za mlade (FOTO)

Home

Poslovna konferencija PIT Krajina 2019 okončana izuzetnim događajem za mlade (FOTO)

Omladinskim forumom, koji je izazvao veliki interes i pažnju, završena je dvodnevna konferencija PIT Krajina 2019 čiji domaćin je bio Grad Cazin zajedno sa kompanijom Targer Engineering & Consulting.

Prvi dan konferencije bio je posvećen stručnim izlaganjima, a učesnici, njih oko 200, imali su priliku upoznati ljude iz drugih kompanija, pratiti panel-diskusiju na nivou direktora proizvodnog sektora, te posjetiti cazinsku industrijsku zonu Ratkovac i proizvodne pogone firme „Civić“.

Izlagači na panel diskusiji bili su: dr. Emir Džanić - Cambridge Innovative System Solutions LTD Zagreb,  Nermana Ajanović - Posao.ba, Đorđe Maričić - Maverick Consulting Beograd, Dr. Advan Begović - Siemens Mobility Division Munchen, Seudin Softić - Autotech Velenje, Tarik Kadrispahić - Targer E&C Sarajevo, Darko Spasojević - M&I Systems Banja Luka, Nadir Durmić - Tipteh Sarajevo, Emir Žunić - Info Studio Sarajevo i Ferhat Dedić Algotech Sarajevo.

Bilo je to svojevrsno i vrlo uspješno postrojavanje proizvodnog sektora u USK. 

Učenici i studenti imali su priliku učestvovati u radu foruma koji seodržao drugi dan konferencije, a na kojem su obrađene brojne zanimljive teme sažete pod zajedničkim nazivnikom „Zašto odabrati karijeru u tehničkim naukama (STEM)“. Obraćajući im se na završnici foruma, gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, je istaknuo značaj sticanja znanja i preporučio mladima da u tom pogledu ulažu u sebe, bilo da se radi o savladavaju zanata ili sticanju šireg obrazovanja.

- „Uvijek smo otvoreni za sve vaše inicijative, prijedloge, za svaku podršku ili pomoć, a u bližoj ili daljoj budućnosti i za vaše samostalne ili zajedničke poslovne projekte. Ono što je najvažnije i najpresudnije za vašu budućnost jeste sticanje znanja i trudite se da, zavisno od onog što odaberete, budete naoružani znanjem. Pa čak i ako odete u inostranstvo, vaše znanje je ulog za bolje plaćen posao i nemojte propustiti priliku za učenje“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

On je upoznao prisutne o projektima vezanim za Poslovnu zonu Ratkovac i planovima koji se već realiziraju, a koji će otvoriti veći broj novih radnih mjesta na ovom području. Oblast koja svakako zauzima posebno mjesto je IT industrija koju će Grad razvijati kroz konkretne projekte već u drugom dijelu godine, a mladima su prezentirane i mogućnosti ostvarivanja poticaja u oživljavanju starih zanata.

Kako su istaknuli sami učesnici, Omladinski forum bio je događaj na kojem je svako od prisutnih mogao steći ogroman broj informacija, ali i ideja o tome kako i čime se baviti u budućnosti te steći sliku o tome kako bi trebala izgledati realizacija poslovnih ideja.

Pozitivna i energična atmosfera Omladinskog foruma bila je prava završnica dvodnevne konferencije PIT Krajina 2019 o čijim će se rezultatima sigurno govoriti na narednim konferencijama, ali i drugim sličnim događajima koji obuhvataju privredu, industriju i tehnologije.

Objavio: Pet, 21/06/2019 - 17:28
Back to top