Poslovna konferencija PIT Krajina 2019 okončana izuzetnim događajem za mlade (FOTO)

Omladinskim forumom, koji je izazvao veliki interes i pažnju, završena je dvodnevna konferencija PIT Krajina 2019 čiji domaćin je bio Grad Cazin zajedno sa kompanijom Targer Engineering & Consulting.

Prvi dan konferencije bio je posvećen stručnim izlaganjima, a učesnici, njih oko 200, imali su priliku upoznati ljude iz drugih kompanija, pratiti panel-diskusiju na nivou direktora proizvodnog sektora, te posjetiti cazinsku industrijsku zonu Ratkovac i proizvodne pogone firme „Civić“.

Image

Izlagači na panel diskusiji bili su: dr. Emir Džanić - Cambridge Innovative System Solutions LTD Zagreb,  Nermana Ajanović - Posao.ba, Đorđe Maričić - Maverick Consulting Beograd, Dr. Advan Begović - Siemens Mobility Division Munchen, Seudin Softić - Autotech Velenje, Tarik Kadrispahić - Targer E&C Sarajevo, Darko Spasojević - M&I Systems Banja Luka, Nadir Durmić - Tipteh Sarajevo, Emir Žunić - Info Studio Sarajevo i Ferhat Dedić Algotech Sarajevo.

Bilo je to svojevrsno i vrlo uspješno postrojavanje proizvodnog sektora u USK. 

Image

Učenici i studenti imali su priliku učestvovati u radu foruma koji seodržao drugi dan konferencije, a na kojem su obrađene brojne zanimljive teme sažete pod zajedničkim nazivnikom „Zašto odabrati karijeru u tehničkim naukama (STEM)“. Obraćajući im se na završnici foruma, gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, je istaknuo značaj sticanja znanja i preporučio mladima da u tom pogledu ulažu u sebe, bilo da se radi o savladavaju zanata ili sticanju šireg obrazovanja.

- „Uvijek smo otvoreni za sve vaše inicijative, prijedloge, za svaku podršku ili pomoć, a u bližoj ili daljoj budućnosti i za vaše samostalne ili zajedničke poslovne projekte. Ono što je najvažnije i najpresudnije za vašu budućnost jeste sticanje znanja i trudite se da, zavisno od onog što odaberete, budete naoružani znanjem. Pa čak i ako odete u inostranstvo, vaše znanje je ulog za bolje plaćen posao i nemojte propustiti priliku za učenje“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Image

On je upoznao prisutne o projektima vezanim za Poslovnu zonu Ratkovac i planovima koji se već realiziraju, a koji će otvoriti veći broj novih radnih mjesta na ovom području. Oblast koja svakako zauzima posebno mjesto je IT industrija koju će Grad razvijati kroz konkretne projekte već u drugom dijelu godine, a mladima su prezentirane i mogućnosti ostvarivanja poticaja u oživljavanju starih zanata.

Kako su istaknuli sami učesnici, Omladinski forum bio je događaj na kojem je svako od prisutnih mogao steći ogroman broj informacija, ali i ideja o tome kako i čime se baviti u budućnosti te steći sliku o tome kako bi trebala izgledati realizacija poslovnih ideja.

Pozitivna i energična atmosfera Omladinskog foruma bila je prava završnica dvodnevne konferencije PIT Krajina 2019 o čijim će se rezultatima sigurno govoriti na narednim konferencijama, ali i drugim sličnim događajima koji obuhvataju privredu, industriju i tehnologije.