Posmatrači EU-a o izborima na Kosovu: Zastrašivanje u srpskim sredinama

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani 6. oktobra bili su dobro vođeni i transparentni, međutim, u srpskim sredinama vladala je atmosfera zastrašivanja da se mora glasati za Srpsku listu, ocjena je Izborne posmatračke misije Evropske unije.

Šefica Izborne posmatračke misije EU-a Viola fon Cramon – Taubadel na konferenciji za novinare je izjavila da je predizborna kampanja bila živa i konkurentna i omogućila je kandidatima da sprovode kampanju slobodno u najvećem dijelu Kosova.

“Izborni dan je bio miran i protekao je dobro. Posmatrači iz EU nisu prijavili nikakav veći incident. Sveukupna ocjena vođenja otvaranja, glasanja i brojanja je pozitivna. Centralna izborna komisija je obezbijedila transparentnost procesa tako što je brzo na internetu objavila preliminarne nezvanične rezultate za političke subjekte i to po glasačkim mjestima”, navela je Cramon – Taubadel,  prenosi Anadolija.

Evropski posmatrači su ocijenili da je i dalje problem odsustvo transparentnosti u vezi sa finansiranjem kampanje, što je rezultiralo nejednakim uslovima za nadmetanje širom Kosova. Naglašeno je da je sloboda izbora birača bila ometana zloupotrebom javnih resursa i pozicijama moći centralnih i lokalnih organa vlasti.

Više birača nego stanovnika

Cramon – Taubadel je istakla da u kosovskoj srpskoj zajednici partije koje žele da se nadmeću protiv Srpske liste nisu bile u stanju da odrade djelotvornu kampanju, dijelom i zbog zastrašivanja kandidata, njihovih porodica i generalno glasača.

“Opštine koje kontroliše Srpska lista, kao i Vlada Srbije, upućivali su kosovske Srbe da glasaju samo za Srpsku listu, dok su njihovi protivnici bili prokazani kao antisrbi. Ovo se ograničilo ostvarivanje fundamentalnog demokratskog prava na slobodu govora, slobodu okupljanja, predstavljanja i posljedično tome izborni proces za kosovske Srbe nije uspio da dostigne međunarodne standard”, kazala je ona.

Ocijenila je i da je tačnost i vjerodostojnost biračkog spiska dugogodišnji problem, zato što konačni birački spisak od 1.937.868 birača ima više registrovanih birača od procenjene populacije koja živi na Kosovu, zbog velikog broja ljudi u dijaspori, kao i preminulih birača koji su i dalje na biračkom spisku.

Izborna posmatračka misija EU-a je na dan izbora širom Kosova rasporedila 108 posmatrača iz 27 zemalja EU-a, kao i iz Norveške i Švicarske.

Evropska misija će ostati na Kosovu da prati proces brojanja, kao i razrješenje eventualnih žalbi i prigovora, sve do potvrđivanja konačnih rezultata.