Posmrtni ostaci 35 žrtava genocida danas će biti prevezeni u Potočare

Posmrtni ostaci 35 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, danas će iz JKP Gradska groblja Visoko biti prevezeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula.

Predviđeno je kraće zadržavanje kolone u Ilijašu i Vogošći, nakon čega će stići u Sarajevo, ispred zgrade Predsjedništva BiH, a zaustavit će se i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, kod pijace Markale i Vijećnice, te će nastaviti put ka Potočarima.

Kao i prethodnih godina, u mjestima kroz koja će proći, građani će izaći na ulice da isprate kolonu s tabutima i odaju počast ubijenim žrtvama. Dolazak u Potočare predviđen je u poslijepodnevnim satima.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika.

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

Ove godine u Potočarima bit će ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka - Muhameda Alića i Edina Burića.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić. 

Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće. 

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida. 

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine.

Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče - djevojčica Muhić.