Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve ekshumirani na području Bratunca i Srebrenice

,

Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na dvije različite lokacije, na području općina Srebrenica i Bratunac, potvrdila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

“Posmrtni ostaci jedne žrtve ekshumirani su na lokalitetu Osmače kod Srebrenice. Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti. Žrtva koja je na tom području ubijena 1993. godine”, kazala je Fazlić.

Prema njenim riječima, pretpostavlja se da se radi o mlađoj ženskoj osobi. Posmrtni ostaci, odnosno dio lobanje pronađen je na površini terena.

Posmrtni ostaci druge žrtve su ekshumirani na lokalitetu Buljim, općina Bratunac. Prema informacijama Instituta, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti. Žrtva je na tom lokalitetu ubijena u genocidu koji je u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će se obaviti njihova obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka radi identifikacije putem DNK analize.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH.

Prema zvaničnim podacima do sada je pronađeno 80 posto nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, a još uvijek se traži oko 7.600.

Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, nedavno je kazao da je institut do sada uradio ogroman posao kada je u pitanju traženje nestalih osoba u BiH.

“Do sada je pronađeno 80 posto nestalih osoba. Još uvijek je veliki posao pred nama, još uvijek imamo blizu 7.600 nestalih osoba. Sve je manje svjedoka, umiru, već dugo to traje. Postoje skeneri u svijetu koji snimaju dva metra ispod zemlje. U Kanadi su sa tim skenerima pronašli sve Indijance i mi smo krenuli u prikupljanje ponuda takve opreme kako bi došli do boljih rezultata”, pojasnio je Hadžiomerović.