Posmrtni ostaci spremni za ukop na kolektivnoj dženazi u Prijedoru

TABUT
Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će danas u 11.00 sati krenuti iz identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova, oko 15 i 30 prolazit će kroz grad Bihać, a dolazak u Kamičane planiran je u 20.00 sati.

 

19. jula Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane bit će klanjana 20. jula u Kamičanima, a dženazu će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu. Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a njihovi  posmrtni ostaci su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa. Ove godine u Kamičanima će biti ukopan Sikirić (Hamdija) Ferid.

On je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine u logoru  Omarska, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica.  On će 20. jula biti ukopan u šehidskom mezarju Hambarine. Konačni smiraj u Kamičanima ove godine će naći i Mešić (Adem) Izet. On je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa, a  bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava koje će biti ukopane 20. jula krenuće ispred Identifikacionog centra Šejkovača u srijedu, 19. jula, u 11 sati. Zaustavljanje kolone je najprije planirano na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu u 11 sati i 30 minuta, potom u Ključu, u Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi. Zaustavljanje kolone je planirano i u Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom, u Prijedoru – ispred Čaršijske džamije. Dolazak u Kamičane planiran je u 20 sati.