Poštari iz Mostara traže bolju zaštitu

postar
Nezavisni sindikat Hrvatske pošte (HP) Mostar uputio je otvoreno pismo Kriznom stožeru FBiH i Upravi HP-a Mostar u kojem traži poduzimanje aktivnosti u cilju bolje zaštite djelatnika pošte, naročito poštara, koji su, kako ističu, izloženi velikom riziku od zaraze koronavirusom.

“U vremenu kada su policija, novinari, djelatnici u trgovinama i ljekarnama, a pogotovo zdravstveni djelatnici najizloženiji riziku zaraze od koronavirusa, molimo vas da ne zaboravite kako poštari HP-a Mostar diljem FBiH svaki dan dolaze na svoja radna mjesta kako bi na teren iznijeli i na vrijeme isporučili razne vrste pošiljaka”, navodi se u priopćenju.

Iz Sindikata ističu kako izlazak na teren za svakog poštara danas predstavlja veliki izazov.

“Dostava na tisućama adresa dnevno u cijeloj FBiH u vremenima kada se ne zna točno tko je u samoizolaciji, tko je zaražen, tko se nije javio nadležnim službama, tko je nulti pacijent i slično, predstavlja direktnu prijetnju svakom čovjeku na terenu da se zarazi iako ima masku i rukavice koje, po izjavama nadležnih, nisu nikakva garancija za zaštitu.

Ono što zapravo želimo reći jeste da ne želimo biti zaraženi, niti biti širitelji zaraze na naše obitelji i tisuće građana kojima dostavljamo poštu”, poručili su iz Nezavisnog sindikata HP-a Mostar.

Naveli su i kako Uprava HP-a čini dosta toga, ali da smatraju kako to ipak nije dovoljno da se maksimalno zaštite djelatnici pošte, a i njihove stranke, jer je Uprava Društva, kako ističu, ograničena odlukama Kriznog stožera FBiH.

“Kriznom stožeru FBiH, našoj upravi i svim razinama vlasti postavljamo pitanje što će se dogoditi kada za nekih desetak dana poštari krenu u podjelu mirovina na tisućama adresa širom FBiH i to upravo najranjivijoj skupini ljudi za koju koronavirus ima najgore posljedice. Molimo vas da ne zaboravite naše poštare te da nam sustavnim rješenjima i boljim odlukama olakšate posao i zaštite od zaraze nas i naše građane”, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata HP-a Mostar.