Posthumna nagrada A. Izetbegoviću: Nije dozvolio da njegov narod plati cijenu

Home

Posthumna nagrada A. Izetbegoviću: Nije dozvolio da njegov narod plati cijenu


Prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću posthumno je dodijeljena "Nagrada mira Kadesh" u Turskoj.

Sjeverni turski grad Corum ovih dana je domaćin Međunarodnog simpozijuma o miru, jednakosti i bratstvu Kadesh, koji organizuje Univerzitet Hetit, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

U sklopu simpozijuma odlučeno je da se Nagrada mira Kadesh posthumno dodijeli prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, a nagradu je ambasadoru BiH u Ankari Bakiru Sadoviću predao premijer Republike Turske Binali Yildirim.

Osvrćući se na Nagradu mira Kadesh, koja je posthumno dodijeljena Aliji Izetbegoviću, te naglasio kako je vrlo značajno da lik i djelo Alije Izetbegovića nisu zaboravljeni.

"Alija Izetbegović bio je mudrac koji je u teškim uslovima na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, osigurao mir, sam je za to platio cijenu, ali nije dozvolio da tu cijenu plati i njegov narod", rekao je Yildirim.

U sklopu simpozijuma prisutni su imali priliku pogledati i video-poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

 

(Izvor: radiosarajevo)

Topic
Objavio: Čet, 28/09/2017 - 19:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top