Postoji velika šansa da se zgrada Doma zdravlja u Bihaću u potpunosti sruši, evo šta kaže direktor

dz bihac
Firma koja je radila preliminarni nalaz, došla je do zaključka da je najbliža solucija za zgradu njeno rušenje, kaže direktor Jusufagić

Nakon zemljotresa koji je krajem 2020. godine pogodio Hrvatsku tačnije Petrinju, zgrada Doma zdravlja u Bihaću je u velikoj mjeri oštećena. 

Direktor ove ustanove Ademir Jusufagić  kaže da se čeka finalni nalaz komisije.

- Za nekoliko dana, odnosno 5. februara završava tender za ispitivanje tla na kojem leži objekat. Ispitivanje tla će raditi neki od instituta za geodeziju i statiku a to će ukupno trajati mjesec dana. Nakon toga ćemo znati šta dalje sa zgradom Doma zdravlja u Bihaću. To je konačni sud - kaže direktor Jusufagić.

Dodaje da postoji velika mogućnost da se zgrada sruši te da su se javile brojne ustanove iz drugih kantona da im pomognu. 

- Firma koja je radila preliminarni nalaz, došla je do zaključka da je najbliža solucija za zgradu njeno rušenje. U tom nalazu smo dobili informaciju da je prizemlje bezbjedno A i B bloka, a D blok te 2., 3., 4., i 5. sprat nisu sigurni za boravak. Sada smo u prizemlju i na tom prvom spratu A. i B bloka, s tim da imamo nešto odjela i u kontejnerima koji su smješteni na parkingu - dodaje na kraju direktor Jusufagić.