Zvizdić, Softić, Genjac i Džaferović potencijalni kandidati SDA za Predsjedništvo BiH

Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac i Šefik Džaferović spominju se kao imena koja bi se mogla naći na glasačkom listiću Stranke demokratske akcije (SDA), a na osnovu čega će SDA predložiti kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Generalni sekretar SDA i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac pojasnio je za Klix.ba način na koji će najveća bošnjačka politička stranka izabrati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim izborima. 

Genjac je kazao da su izvršene konsultacije s općinskim i kantonalnim organizacijama SDA te da je usaglašeno da se zakaže Konvencija SDA na kojoj će više od 400 stranačkih funkcionera imati priliku izabrati kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH. 

"Planirano je da se Konvencija SDA održi 26. maja, odnosno na godišnjicu osnivanja stranke. Konvenciju čine članovi Glavnog odbora SDA, Predsjedništvo SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA uz zastupnike i delegate SDA u državnom i entitetskim organima zakonodavne vlasti", rekao je Genjac. 

On dodaje da je Konvencija SDA statutarno tijelo koje ima do 400 sudionika pred kojim će se 26. maja naći glasački listić na kojem će biti više imena, odnosno kandidata koji bi mogli biti konačni izbor SDA za Predsjedništvo BiH. 

"Sudionici Konvencije SDA tajnim će glasanjem imati mogućnost da se opredijele za jednog kandidata s liste. Na kraju će se prebrojati glasovi i onaj ko bude imao najveću podršku bit će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda", kazao je Genjac. 

Genjca smo pitali i da li će se Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac i Šefik Džaferović naći na glasačkom listiću. On odgovara da je u ovom trenutku planirano da se najmanje ta imena nađu pred sudionicima Konvencije SDA. 

"Vrlo je vjerovatno da će se ta lista u nekim dodatnim konsultacijama ili odustajanjem pojedinih kandidata možda i smanjiti. Ne očekujem povećanje broja kandidata, ali se ni to ne isključuje. U svakom slučaju, bit će najmanje tri kandidata na listiću", rekao je Genjac.

On je potvrdio kako se definitivno na glasačkom listiću neće naći ime Sebije Izetbegović koja nije pokazala ni ambiciju, a ni interes da bude kandidatkinja za kolektivnog šefa države.