Potpisan Memorandum za evropsko partnerstvo sa Evropskim pokretom

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisao je danas Memorandum za evropsko partnerstvo s direktoricom Narodnog pozorišta Sarajevo Marijelom Hašimbegović, direktorom Sarajevske filharmonije Samirom Lokvančićem i direktorom Nacionalnog parka UNA Amarildom Mulićem.

Potpisivanjem „Evropskog partnerstva“, Narodno pozorište, Sarajevska filharmonija i Nacionalni park Una postaju kolektivni članovi i partneri „Foruma za poslovno lobiranje/opštedruštveni dijalog u BiH“, s pravom punopravnog odlučivanja u Evropskom pokretu u BiH.

Kako je istaknuo predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, na ovaj način, Evropski pokret u BiH započinje transparentan proces uključenja istaknutih društvenih djelatnika u rukovodeće organe organizacije, s ciljem osnaženja „proevropskog“ lobija u procesu EU integracija naše zemlje.

- Ideja je da objedinimo što više subjekata iz različitih polja djelovanja u BiH, s kojima ćemo sudjelovati u različitim projektima, kako bismo objedinili sve naše društvene kapacitete. Želimo objediniti sve društvene sfere pod jednu evropsku kapu, proevropski lobi, koji je na žalost u stagnaciji jer BiH nema određen datum kada bi mogla dobiti kandidatski status za EU. Bitno je da svi pokažemo da u BiH radimo i želimo napredak i dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU – rekao je Praštalo.

Iz Evropskog pokreta u BiH ističu da zemlja i društvo koji pretendiraju da u dogledno vrijeme postanu punopravne članice EU, između ostalog, moraju imati razvijenu kulturnu i turistički odgovornu, osvješćenu zajednicu i kritičnu masu, pošto Evropska unija ogroman značaj pridaje upravo ovim oblastima.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović naglašava da je Evropski pokret u BiH prepoznao značaj rada Narodnog pozorišta, te da će Memorandum doprinijeti različitim programskim aktivnostima ove institucije.

- Narodno pozorište jedino njeguje dramu, operu i balet, a činjenica je da imati operu i balet u jednoj državi jeste jedan od osnovnih preduslova za ulazak u EU. Vjerujem da ćemo u saradnji s Evropskim pokretom dobiti mogućnosti za pristup novim projekima kroz koje ćemo ispunjavati zajedničke ciljeve za izgradnju boljeg društva – izjavila je Hašimbegović.

Evropski pokret je prepoznao Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevsku filharmoniju i Nacionalni park Una kao lidere i predvodnike naprednih kulturnih i turističkih aktivnosti i projekata, koji se već sada s punim pravom i stručnim kapacitetima mogu mjeriti sa sličnim institucijama širom Evrope, te na taj način ujedno biti više nego dostojan i ponosan predstavnik naše društvene zajednice.