67 MILIONA EURA: Potpisan ugovor o izgradnji trećeg lota Zeničke zaobilaznice

Ugovor o izgradnji dionice autoceste A1 Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica potpisan je danas u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru. Vrijednost ugovora iznosi 67.360.069 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana zajmom sklopljenim s Europskom bankom za obnovu i razvoj te grant sredstva u iznosu od 11,03 milijuna eura.

Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök, u ime izvođača radova, te kao svjedok federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Terzić je poslije potpisa ugovora kazao kako je ovo nastavak aktivnosti gradnje autoputa, važne Zeničke obilaznice i potencijalno povećanje prometa na autoputu. 

"Jednim dijelom ova dionica nas spušta na magistralni put M-17, a drugim dijelom otvara trasu prema tunelu Zenica, Vranduku i sjevernim dionicama. Ovo je prvi projekat na Koridoru VC koji se gradi na principu 'žutog FIDIC-a', dakle izvođač prvo projektuje glavni projekat, tek onda gradi", izjavio je Terzić, te se ponadao da su u planiranju s ekspertima Evropske banke izbjegnuti problemi ovakvog vida projekata. 

Direktor izvođača radova, Evren Utku Gök, izjavio je kako je ovo jedna od vodećih firmi u Turskoj s preko 40 hiljada uposlenih, s brojnim uspješnim projektima na tri kontinenta. 

"Počeli smo s aktivnostima u Bosni i Hercegovini 2012. godine izgradnjom donice Vlakovo – Tarčin, što smo završili u veoma kratkom roku od 28 mjeseci. Tokom izgradnje ove dionice angažovali smo 80 domaćih firmi i 1.500 radnika. Tako će biti i na ovom projektu, zaposlit ćemo domaće firme i radnike, a materijal i resurse nabavljat ćemo od domaćih izvora", najavio je Evren Utku. 

Resorni federalni ministar, Denis Lasić, kazao je kako u sivilu političkih problema nikad nisu bili potrebniji ovakvi projekti. 

"Ovo je sada aktualni tridesetak kilometara gradnje na Koridoru, te uz izgrađena 102 kilometra i neke koji će slijediti, mislim da ćemo uz sve opstrukcije i poteškoće koje su se pojavile, od Federacije napraviti istinsko gradilište", naglasio je Lasić. 

Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izjavio je kako što prije sve treba početi, još prije sve završiti. 

"Siguran sam da je najbolji način da se ovakvi projekti finansiraju iz ovakvih izvora, posebno jer država dobija mogućnost da aplicira za dodatna grant sredstva kod Evropske unije", kazao je Brown. 

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot Zeničke zaobilaznice. Poddionice je duga 4 kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseca.