Potpisan ugovor o rekonstrukciji kosog lifta na Ciglanama

Na polaznoj stanici kosog lifta u Ulici Husrefa Redžića na Ciglanama potpisan je u petak ugovor o izgradnji kosog lifta u ovom sarajevskom naselju.

Podsjećamo, ranije je Općina Centar raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Nakon provedene tenderske procedure u Općini Centar donesena je odluka da se za izvođača radova angažuje konzorcij kojeg čine firme "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo.

Pomenuti ugovor je u ime Općine Centar kao investitora projekta, potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime Konzorcija firmi to je učinio voditelj Konzorcija, odnosno direktorica firme "Euro Prost" d.o.o. Refija Begović.

Vrijednost ugovora je 825.669 konvertibilnih maraka, a finansijer je Općina Centar koja je za tu namjenu obezbijedila sredstva u ovogodišnjem budžetu.
Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić kazao je da su konačno stvoreni preduslovi za rješenje dugogodišnjeg problema stanovnika naselja Ciglane.

"Kosi lift je velika potreba za stanovnike ovog naselja. Bilo je puno administrativnih zapreka uvažavajući činjenicu da nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Danas smo potpisali ugovor za odabranim izvođačem radova, a od naredne sedmice krećemo sa radovima na demontaži stare konstrukcije. Očekujemo da ćemo po okončanju projekta dobiti moderan lift, što građani Ciglana i zaslužuju. Iskreno se nadam da će do kraja ove godine radovi na izgradnji lifta biti okončani", kazao je Ajnadžić te dodao da je Općina Centar u nastojanjima da riješi veliki problem stanovnika dijela Ciglana koji koriste kosi lift, posebno starije populacije, a koji nije u funkciji, dok se ne okonča izgradnja novog, modernog i funkcionalnog lifta obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8,30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom.

Kantonalni ministar saobraćaja Muharem Fišo istakao je da je Vlada Kantona Sarajevo aktivni sudionik u realizaciji ovog projekta.

"Problem kosog lifta je dugogodišnji, a načelnik Ajnadžić je pokrenuo inicijativu da od preduzeća GRAS, koje gotovo tri desetljeća upravlja kosim liftom na Ciglanama, preuzme opremu kosog lifta na postojećem zemljištu i izgradi novi moderan lift. Vlada Kantona Sarajevo je u potpunosti podržala ovaj projekt jer želimo da se što prije omogući građanima ponovno korištenje lifta. Vlada Kantona Sarajevo će sa oko 300.000 maraka sufinansirati ovaj projekt", dodao je Fišo.

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić naglasio je spremnost Zavoda da podržava sve projekte koji imaju za cilj infrastrukturni razvoj i poboljšanje kvaliteta života građana koji žive na teritoriji Kantona Sarajevo.

"Zavod za izgradnju je podržao ovaj projekt s obzirom se on realizira na zemljištu koje je u našem vlasništvu. I u budućnosti ćemo podržavati projekte koji su važni za infrastrukturni razvoj Kantona Sarajevo a koji će poboljšati kvalitet života građana na toj teritoriji. Zavod učestvuje u ovom projektu sa ustupanjem zemljišta, GRAS sa ustupanjem postrojenja, dok finansijski dio preuzimaju Općina Centar i Vlada KS, odnosno Ministarstvo saobraćaja", kazao je Hulusić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnici načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina, zatim Samir Šehović i Amela Landžo iz nadležnih općinskih službi, direktor Kantonalnog komunalnog preduzeća GRAS Avdo Vatrić ali i građani naselja Ciglane koji su sa oduševljenjem pozdravili početak radova na izgradnji kosog lifta.