Potpisana inicijativa za obnovu i stavljanje u promet Unske pruge

Home

Potpisana inicijativa za obnovu i stavljanje u promet Unske pruge


Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sanski kanton, te region Šibenskokninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU.

­ Inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnog tijela koje će pripremiti analizu trenutnog stanja Unske pruge te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje potpisali su ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u Zagrebu je jučer održan sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođenih ministrima Juskom i Butkovićem.

Tema sastanka bila je obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge.

Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko­sanski kanton, te region Šibensko­kninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU.

Pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Novi Grad ­ Knin, ukupne dužine 177,9 km, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 km, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 km, a pruga na sedam mjesta prelazi granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Željezničkom infrastrukturom upravljaju tri željezničke uprave: Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i HŽ infrastruktura.

 

(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 12/05/2017 - 12:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top