Potpisani ugovori o donacijama za domaće poljoprivrednike

U kabinetu gradonačelnika Cazina potpisani su ugovori o dodjeli donacija za sedam korisnika projekta „Komplementarna podrška za osiguranje osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP)“ kojeg provodi Humanitarna i razvojna agencija CRS (Catholic Relief Services). Riječ je o pet grla krupne stoke, jednom stadu ovaca i jednoj traktorskoj kosilici, a koja su dodijeljena cazinskim poljoprivrednim proizvođačima.

-„Ovaj projekat je finansiran od strane švicarske Vlade, CRS-a, ali i lokalnih zajednica koje ga sufinansiraju i na čemu smo im vrlo zahvalni jer nam je to omogućilo da povećamo broj korisnika. Današnji dan u Cazinu iskorišten je i za dodatnu edukaciju pa smo za poljoprivrednike održali radionicu o praćenju prihoda i rashoda u poljoprivrednoj proizvodnji, a kako je i u ovom projektu najviše proizvođača mlijeka, obezbjedili smo i korisno stručno predavanje o tome kako ostvariti najbolje rezultate u ovoj oblasti“, istaknuo je Goran Novković, projektni oficir CRS-a.  

Da je dosta sličnih projekata koji se kroz godinu realiziraju u Gradu Cazina naglasio je gradonačelnik Nermin Ogrešević, dodavši da je to jasno opredjeljenje u radu i da je podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima nešto što u Cazinu ima kontinuitet.

-„Osim što smo se prijavili na ovaj projekat učestvovali smo u njegovom sufinansiranju i smatram da su ove donacije konkretna pomoć našim poljoprivrednicima i podrška kakva daje rezultate. Nakon današnjih razgovora ubjeđen sam da, kada su ovi partneri u pitanju, nećemo stati na ovom već da nas očekuju u budućnosti brojni slični i veći projekti s kojima ćemo jačati domaću poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivredna gazdinstva na ovom području“, istaknuo je.