Potpisani ugovori sa gradovima i općinama o dodjeli sredstava iz ekoloških naknada

U ponedjeljak, 2. decembra 2019. godine, u Vladi Unsko-sanskog kantona održano je zajedničko potpisivanje Ugovora o (su)financiranju projekata iz ekoloških naknada za 2019. godinu između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i predstavnika gradova i općina Unsko-sanskog kantona.

Ugovori u ukupnom iznosu od 285.000 KM potpisani su za implementaciju projekata kojima su lokalne zajednice aplicirale po obavještenju za dodjelu ekoloških sredstava u 2019. godini.

Potpisivanju Ugovora prethodila je procedura prijava gradova i općina shodno objavljenom Obavještenju za dodjelu sredstava u 2019. godini od strane Ministarstva, odnosno evaluacija pristiglih projektnih prijedloga. U okviru navedenih sredstava i potpisanih Ugovora Grad Bihać nabavit će energijski efikasne pumpe za prepumpne stanice Klokot i Komarac, Grad Cazin izgradit će glavni kolektor na dionici Ćuprija - Havin most, općine Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Sanski Most implementirat će također projekte u oblasti zbrinjavanja otpadnih voda, općine Bužim i Ključ projekte u oblasti javne rasvjete, a općina Velika Kladuša izgradit će retenciju vezano za zaštitu od poplava u ovoj lokalnoj zajednici.

Ovo je bila prilika, da se ministar Adnan Alagić zahvali prisutnim gradonačelnicima i načelnicima, te njihovima zamjenicima što su se odazvali pozivu Ministarstva i aplicirali sa navedenim projektima. Poželio im je uspješnu implementaciju projekata, te ujedno najavio da će naredne, 2020. godine biti znatno veći fond sredstava koji će Ministarstvo staviti na raspolaganje gradovima i općinama za iste svrhe.

Izvor: