Potpisani ugovori za obrte u staroj cazinskoj čaršiji

Početkom marta ove godine Grad Cazin raspisao je Javni poziv za finansiranje biznisa u projektu „Oživljavanje tradicionalnih i starih obrta na prostoru Stara čaršija u Cazinu“.

U međuvremenu su na javni poziv aplicirala četiri obrta koji zadovoljavaju kriterije predviđene pozivom i njima su odobrena sredstva u iznosu od 7.000 konvertibilnih maraka koja će namjenski koristiti za troškove pokretanja i održavanja obrta u prvoj godini rada. Ugovori o dodjeli subvencija potpisani su danas u kabinetu gradonačelnika Cazina koji je tom prilikom istaknuo važnost realizacije ovakvih i sličnih projekata te namjeru Grada Cazina da ih u budućnosti bude još.

-„Mi smo imali ideju da potaknemo i pomognemo naše sugrađane koji imaju određene ideje ili vještine da lakše naprave taj prvi korak i registruju obrte, pokrenu vlastite biznise. Danas smo evo potpisali četiri ugovora o subvencijama za obrte od kojih su sva četiri specifična i potrebna, kako našem gradu tako i šire. Mislim da će oni imati posla i da će pronaći svoje tržište. Mi takođe, želimo da potaknemo i druge sugrađane da promoviraju svoje ideje u gradskoj upravi i da zajedno kreiramo nove slične projekte i registrujemo što veći broj malih i srednjih obrta“, istaknuo je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

Krojačka, zlatarsko- urarska, radnja za izradu ključeva i pčelarska, prvi su obrti koji dobijaju subvencije od Grada Cazina, a u cilju oživljavanja stare čaršije u Cazinu. Muhamed Berberović unuk je čuvenog cazinskog „berbera“ Muhameda i njegova namjera je nastaviti porodičnu tradiciju proizvodnje pčelarskih i pripravaka od ljekovitog bilja. Ekrema Toromanović i njen suprug uz ova će sredstva registrirati obrt izrade ključeva, a Jasmina Šarić samostalnu krojačku radnju za kompletnu izradu, ali i sve prepravke na tekstilu. Prvi put Cazin će dobiti i zlatarsku zanatsku radnju u kojoj će se moći izvršiti sve popravke te kompletna izrada svih vrsta nakita od plemenitih materijala, a istu će otvoriti Kemal Durić.

Kako je istaknuto, ovo je samo prvi korak. Naime, na prostoru stare čaršije u ovoj će godini biti realiziran niz malih infrastrukturnih projekata, nakon što je ova ulica nedavno u potpunosti rekonstruisana.

-„Svi ovi obrti će biti smješteni u staru čaršiju koja ima svoj potencijal, ali u cilju oživljavanja ovog dijela grada imamo i druge ugovorene projekte. Vremenske prilike uslovljavaju trenutno njihovu realizaciju, ali će se oni svakako implementirati i stara čaršija će dobiti jednu novu dimenziju i u estetskom i svakom drugom smislu. To podrazumijeva i regulaciju saobraćaja u ljetnom periodu i uz sve ove detalje želimo omogućiti veću frekvenciju ljudi, a u krajnjem i učiniti još jedan dio grada Cazina atraktivnim na jedan poseban način“, naglasio je danas gradonačelnik.

Male radnje s obrtima, koji su građanima itekako potrebni, idealne su za upravo ovaj dio grada, a u nastavku su slični projekti subvencioniranja planirani i za nove obrte, te ugostiteljske djelatnosti koje bi se isključivo bazirale na tradicionalnoj ponudi i sličnim atraktivnim sadržajima. Kako je naglašeno, Grad Cazin će nastaviti s ovakvim projektima i razvijanjem potencijala koji će starom dijelu grada donijeti novu energiju.