Potpisivanje memoranduma između Vlade USK, grada Bihaća i inevstitora još jedno mrtvo slovo ili konkretni korak?

Danas je u prostorijama Vlade Unsko-sanskog kantona potpisan Memorandum o saradnji Vlade Unsko-sanskog kantona, grada Bihaća i investitora. 

Sastanku su prisustvovali premijer Husein Rošić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i investitora koje je danas predstavljao Irfan Balić.

Treba istaknuti kako pojava Irfana Balića nije ništa novo. Isti čovjek se pojavio još 2015. godine, kada je u Gradskoj upravi Bihaća u petak 15. maj 2015. godine, održan radni sastanak predstavnika Grada i Vlade Unsko-sanskog kantona sa potencijalnim investitorom iz Njemačke koji ima u planu izgradnju lječilišnih i rekreacionih kapaciteta za lječilište Gata kod Bihaća. Sastanku su tada, pored Emdžada Galijaševića, prisustvovali Vid Šantić, tadašnji ministar privrede USK, Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva USK, te Klaus Thielebeule i Irfan Balić u ime njemačkog investitora.

Image

Od tad do danas ništa spektakularno desilo. A Balić je danas najavio kako se ova sardnja tiče  adaptacije već postojeće infrastrukture u lječilištu Gata.

Šuhret Fazlić je naglasaio kako se o Gati priča već 50 godina i dodao da ukoliko se ne bude pričalo neće se ništa ni desiti.

Zar praksa nije potvrdila, u proteklih 50 godina, da od priče nema ništa?

Ministar zdravstva USK Hazim Kapić je izjavio kako je potpisivanje Memoranduma prvi korak i da "vjeruje" da će saradnja biti dobra na obostrano zadovoljstvo.

Kod ovakvih stvari nema floskula tipa "Ja vjeruje da će saradnja biti dobra" - već samo mehanizmi koji osiguravaju da ona mora biti dobra i zakonita. Ali izgleda da se u ovoj zemlji sve svelo samo na puste želje i nade, te da od konkretnih projekata već decenijama nema ništa.

Vrijeme će pokazati da li je i ovaj današnji događaj samo još jedna u nizu predstava za javnost, ili se ovaj put radi o konkretnim dogovorima i projektima.