Potpuna izolacija: Optuženi za ubistvo sarajevskih policajaca u pritvoru spavaju u pancirima

sa

Nakon četiri godine iscrpljujuće istrage koju je pod nadzorom sarajevskog tužilaštva vodio posebni istražni tim MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa ostalim policijskim agencijama, jučer je obznanjeno da je podignuta optužnica protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića Žižana za ubistvo sarajevskih policajaca.

Oni se terete da su 26.oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje usmrtili policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Optuženi će u pritvoru čekati početak suđenja. Kako Raport saznaje oni se nalaze u posebnom S odjelu Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, gdje su u potpunoj izolaciji.

Također, Macan, Trifković i Marinković danonoćno nose pancire, čak i kada spavaju.

Uz optužnicu 8.000 dokumenata

Prema navodima iz optužnice iz automatske puške, kobnog jutra oko 4.20 sati nakon što su ih policajci zatekli u krađi Golfa 6 u Geteovoj ulici, ispalili su najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića koji su se nalazili u patrolnom automobilu.

Inače, uz optužnicu je kao dokazni materijal priloženo 8.000 dokumenata, među kojima je najznačajniji nalaz DNK vještačenja, koji potvrđuje poklapanje nađenog biološkog traga na mjestu zločina sa nespornim uzorkom uzetim od Macana, a što je jedan od najznačajnijih dokaza tužilaštva.

Uz to valja napomenuti da je Macan po hapšenju dao istražiteljima i tužiocima iscrpan iskaz u kojem je kao direktnog izvršioca likvidacija označio Marinkovića.

Također, komunikacija iz dešifrovane Sky aplikacije nedvosmisleno ukazuje da su ova trojica počinili zločin, odnosno ubistvo sarajevskih policajaca, koji je uzdrmao temelje BiH.

Vještačeni dijelovi Seata Leon

“U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja.

Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon. Tu su i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci.

Oni su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske. Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja.

Ona uključuju i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka. To su i saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine“, saopćeno je iz sarajevskog tužilaštva.

EUROPOL i Interpol

Ostvarena je saradnja sa EUROPOL-om i INTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država.

To su SAD, Francuska, Njemačka, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Kanada.

Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom. Njih je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske.

Optužnica sa više od 400 dokaza proslijeđena je Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, zaključeno je u saopćenju.