Potraga za malenom Dankom: Čeka se vještačenja koje bi moglo biti presudno

danka

Prošlo je dva i po mjeseca od kada je pokrenuta obimna potraga za Dankom Ilić (2) u okolini Bora, čije ubistvo je dovelo do hapšenja radnika JKP “Vodovod” Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića.

Iako su stotine policajaca i vatrogasaca pretražile veliki dio terena u Boru i okolini, tijelo djeteta još uvijek nije pronađeno. Jedini trag koji se još uvijek čeka jeste analiza DNK sa dlake koja je pronađena u službenom vozilu osumnjičenih.

“Samo iz službenog vozila JKP ‘Vodovod’, za koje se sumnja da su Dejan Dragijević i Srđan Janković koristili prilikom izvršenja krivičnog djela, vještačeno je preko 500 tragova. U ovom trenutku čeka se analiza sa Biološkog fakulteta, tačnije analiza dlake kose, ali je problem što nema korijen koji je od ključne važnosti za potvrđivanje DNK”, navodi izvor iz tužilaštva.

Osim toga, svi prikupljeni podaci i potencijalni materijalni dokazi, uključujući alat iz kuće osumnjičenih i predmete pronađene na terenu, poslati su na analizu kako bi se policija približila pronalasku tijela Danke Ilić.

Prema riječima sagovornika iz tužilaštva, postoji mogućnost da će uskoro biti ponovo ispitivani određeni svjedoci, kao i jedan od osumnjičenih.

Inače, prema zakonu, tužilaštvo i policija imaju rok od šest mjeseci od hapšenja za dokazivanje sumnje koju imaju. Ako optužnica nije podignuta u tom roku, osumnjičeni će biti pušteni da se brane sa slobode.

Osumnjičeni radnici JKP “Vodovod” Janković i Dragijević su 26. marta, kada je u Banjskom polju nestala dvogodišnja Danka, bili na radnom zadatku. Prema priznanju Dragijevića datom u tužilaštvu, oni su djevojčicu udarili službenim automobilom, zadavili je i bacili na divlju deponiju na Starobanjskom putu.

Poslije dva mjeseca ćutnje, prošle sedmice, osumnjičeni Janković je dao izjavu u tužilaštvu. On je potvrdio da je kritičnog dana bio u Banjskom polju, ali je negirao da je vidio djevojčicu Danku Ilić ili udario službenim automobilom kojim je upravljao.

Potraga za Dankom Ilić je pokrenuta 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju. Iako su se pojavili snimci koji su podstakli širu potragu, tijelo djeteta još uvijek nije pronađeno.