Potres magnitude 5,9 pogodio jug Irana, nuklearnih elektrana udaljena samo 100km

Iran
Zemljotres jačine 5,9 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je danas južni dio Irana, tačnije provinciju Bushehr u kojoj se nalazi jedna od iranskih nuklearnih elektrana.

 

Prema prvim izvještajima, najmanje pet osoba je povrijeđeno u zemljotresu, a epicentar potresa bio je u gradu Rig. Bolnice u obližnjim gradovima poslale su na područje epicentra spasilačke timove i 50 sanitetskih vozila kako bi pomogli ozlijeđenim osobama.

"Struja, fiksni telefoni i internet u gradu Gonaveh su isključeni, a zbog straha građani su izašli na ulice", prenose iranski mediji.

S obzirom da je nuklearna elektrana udaljena oko 100 kilometara od epicentra zemljotresa, mnogi su strahovali kako je nuklearni kompleks Busher također oštećen u zemljotresu.

Međutim, službenik iranske vlade rekao je za agenciju Reuters kako za sada nema prijavljene štete na kompleksu, a kako su naveli iranski čelnici, nuklearni kompleks može podnijeti zemljotrese jačine i do 8 stepeni prema Richterovoj skali.

Iran je država koja se nalazi na tektonski veoma aktivnom području. Nažalost, kroz historiju, zemljotresi u ovoj državi prouzrokovali su ogromne štete poput one 2003. godine kada je zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio grad Bam i usmrtio 26.000 ljudi.

Osim razornog potresa 2003. godine, zapadni dio Irana 2017. godine pogodio je zemljotres jačine 7 stepeni i u tom zemljotresu stradalo je 600 građana, a više od 10.000 je ozlijeđeno.