Potres razdvojio maslinik u Hatayu na jugu Turske

zemljotres turska
Na društvenim mrežama se pojavuju nove fotografije koje prikazuje svu snagu potresa koji su pogodili Tursku i Siriju, a jedna od tih je zasigurno i fotografija razdvojenog maslinika u Hatayu na jugu Turske.

 

Na fotografiji možemo vidjeti ogromnu pukotinu, duboku 30 metara, široku oko 200 metara koja je nastala dok se tlo spuštalo tokom razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku, navode tamošnji lokalni mediji.

Apokaliptični prizori iz Hataya pokazuju samo kolika je bila snaga, kako geolozi navode, nevjerovatno plitkog zemljotresa.

Podsjećamo, ovosedmični zemljotresi u južnoj Turskoj i Siriji bili su među najjačim koji su pogodili tu regiju od 1668. godine.

Broj poginulih nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji prešao je 25.000 hiljada, a vlasti izvještavaju da bi mogao i dalje rasti. Spasilačke ekipe u Siriji zaustavile su proces potrage vjerujući da nakon više od 100 sati od zemljotresa, preživjelih više nema.

Bijeli šljemovi i Sirijska civilna odbrana objavili su je kraj svojih operacija potrage i spašavanja preživjelih u područjima pod kontrolom pobunjenika na sjeveru i sjeverozapadu nakon zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili tu zemlju i Tursku.