Potresan vapaj za pomoć Dijanu Nuspahiću iz Bihaća

Potresan apel, uz još potresniju fotografiju objavio je večeras Tahir Tajo Begović iz Bihaća. Naime, uz fotografiju čovjeka koji je očigledno u veoma teškom zdravstvenom stanju stoji sljedeće:

- Pomoć narode. Naš Dijan čovjek koji se muški borio za BiH do zadnjeg daha (ranjavan), a ovo su sada posljedice rata došle na naplatu. Nikakve materijalne, niti bilo kakve druge pomoći ni od koga ne prima. Dijan Nuspahić ima dijabetes, ali nema sredstava da ga drži pod kontrolom. Molimo sve dobre ljude, a najviše one koji Dijana u bolnicu mogu prebaciti da se ako je moguće oporavi - navedeno je u apelu.

Begović je objavio i telefonski broj Dijana Nuspahića, te za pomoć apelira jer i sam živi od 150 KM.

- Ima i šećer i sušicu pa eto ko je u mogućnosti da mu kupi lijekova BUJRUM. Dijan živi dugo kod mene i ja se o njemu brinem onoliko koliko mogu. Ja sam ratni vojni invalid. Živim od 150 KM, pa se ZAPITAJTE KAKO? – također piše u pozivu za pomoć.

Nakon ove uistinu potresne i zabrinjavajuće objave, „Avaz“ je kontaktirao Tahira Begovića, koji nam je još jednom potvrdio objavljene navode. Na naš upit da li su se obraćali liječnicima u zdravstvenim ustanovama u Bihaću, te zbog čega Nuspahić kojem je jasno je to i laiku treba hospitalizaciju nije u bolnici i pod liječničkim nadzorom Begović kaže:

-U bolnicu sam ga više puta vodio i Hitna je više puta dolazila. Daju mu infuziju i pošalju ga kući. Nažalost, tako je, to je jedna sramota. On je već duže vrijeme kod mene, jer nema ko o njemu brinuti, a i meni je to teško sa 150 KM - kaže Begović.

Ova gotovo nevjerovatna priča koja svjedoči o tome u kakvim neuvjetima nedostojnim čovjeka živi jedna osoba čije je zdravlje ugroženo, istovremeno pokazuje i da ima ljudi koji bi i sa svojim skromnim primanjima pomogli i u ovakvim situacijama. No, to nije dovoljno Nuspahiću,te smo odmah večeras uputili upit i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, o ovom slučaju, čiji odgovor još čekamo.

Isto pitanje uputili smo i premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću,uz konkretno pitanje, šta će učiniti. Ružnića je naš poziv zatekao, na službenom putu smo poslali Nuspahićevu fotografiju i Begovićev apel, a Ružnić je odmah odgovorio.

- Prvi put čujem za ovaj slučaj. Odmah ću kontaktirati savjetnika, da što prije posjete ovog čovjeka jer ovdje je odmah potrebna i neophodna intervencija. Učinit ću sve da se ovom čovjeku pomogne – kazao je Ružnić za “Avaz“.

Broj na koji svi oni koji žele i mogu pomoći Dijanu Nuspahiću je 062/647-427, a adresa u Bihaću na kojoj živi kod Begovića je Ulica Hasan-bega Bišćevića br.14.