Potresna ispovijest žene koju je slomio život u ultra ortodoksnoj židovskoj zajednici u Njujorku

s
Velika reportaža Vicea o zajednici hasida u Njujorku

U trenutku kada je Rachel hospitalizirana u njujorškom centru Cornell Weill Psychiatry jula 2014., bila je toliko iscrpljena da nije mogla pričati. Godinama se vrtila u zatvorenom krugu koji prolaze mnoge članice njezine ultra ortodoksne židovske zajednice. Nađu se u dogovorenom braku s 18 godina, s dominantnim, ponekad i nasilnim mužem s kojim imaju mnogo djece. Obaveze, porodica, obaveze i još obaveza. Polako se lomila pod tim teretom i, najgore od svega, nije imala s kim popričati. Svi ljudi koje je Rachel znala bili su u sličnoj situaciji. Imala je jako malo doticaja s vanjskim svijetom te nije znala da postoji neki drugi način života.

- Svake godine sam rodila novo dijete jer nisam smjela koristiti kontracepciju i nisam smjela govoriti o činjenici da ne smijem koristiti kontracepciju, ispričala je za Vice Rachel i zamolila novinara da ne koristi njezino pravo ime. 

Rachel je u ranim tridesetima, izgleda kao crnokosa verzija glumice Lene Dunham. Živi u stanu u Brooklynu, gdje živi zbog dobrobiti svoje djece. Ima izražen akcent, uvrnut smisao za humor i brzo priča.