Potresna objava vatrogasaca iz Šibenika: Ovog puta nije išlo. Poraženi smo

,

TRI dana nakon što su u zadarskom i šibenskom zaleđu buknula tri požara u roku od sat vremena i dan nakon što je u potpunosti lokaliziran i posljednji, oglasio se DVD Šibenik. U njemu su vatrogasci koji su gotovo 24 sata bili suočeni s otvorenom vatrom koja je gutala sve pred sobom, pa i kuće.

Štete od požara u Zatonu i Raslini još se zbrajaju. Oštećeno je ili izgorjelo više objekata, stradale su životinje zatvorene u kokošinjcima i boksovima, a koliko je poljoprivrednih zemljišta uništeno, tek će se vidjeti. U gašenju je sudjelovalo oko 350 vatrogasaca iz sedam županija, pripadnici vojske i policije, ali i brojni civili dobrovoljci.

Vatrogasci iz DVD-a Šibenik istaknuli su kako ovo ne smatraju uspješnom intervencijom, a posebno su naglasili probleme s vozilima te akcije koje su morali poduzimati usred noći kako bi mogli obraniti kuće.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Sad kad je kraj ili točnije kad se nazire kraj teško je sastaviti nešto pametno a da ne ispadne plakanje i cendranje.

Dana 13.07. u 11:44h zaprimljena je dojava o požaru osobnog vozila na vrpoljačkoj cesti kod skretanja za Podine, požar se proširio na okolni prostor te zahvatio 2ha raznog raslinja. Na intervenciju je upućena autocisterna DVD-a Šibenik sa 3 vatrogasca. Sudjelovali JVP Šibenik te DVD-i: Brodarica, Grebaštica i Perković.

A ono o čemu priča cijela Hrvatska 13.07. u 11:38h zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u vodičkom zaleđu predio Mrdakovica.

Smatramo li ovu intervenciju uspješnom? Sigurno da ne, ni najstariji naši vatrogasci ne pamte ovako težak požar, ovakvu nemoć.

"Ovog puta nije išlo. Uz sav trud i našu ludu volju, smatramo da smo poraženi"

Ovog puta nije išlo, uz sav trud i našu ludu volju smatramo da smo poraženi, izgoreno i nagoreno je nekoliko desetaka objekata. Oni koji misle da smo mogli više, vjerujte, nismo, suočili smo se s nečim što je bilo jače od nas. Ono što pokušavamo riječima opisati i predočiti svima vama je nemoguće, ono čime smo se susreli oči u oči ne da se prepričati. Stotine objekata ugroženih požarom u svega nekoliko minuta, uplakani civili na ulicama koji bježe, djeca s majkama gdje se ne zna tko više plače, to je ono što ne želite vidjeti, a vidite, sva ta djeca svi ti mještani gledaju u vas kao u spasitelje a mi uz sav trud ne uspijevamo u naumu i gubimo pojedine objekte ne ulijevamo sigurnost civilima. Broj objekata koje smo obranili ne znamo, ali znamo da smo prvi put morali gasiti više stambenih objekata koji su stradali od požara na otvorenom. Teško je i ne može se ispričati ono što smo vidjeli i što smo pokušali.

Ono što nas veseli je da nitko od naših vatrogasaca nije ozlijeđen, a problemi s kojim smo se suočili osim sa požarom samo su se nizali.

Od naša 4 vozila (malo šumsko, srednje šumsko, autocisterna i kombi vozilo) već mjesec dana smo bez malog šumskog vozila koje je na popravku, gotovo pri samom početku požara dolazi do nezgode sa autocisternom i puca nam retrovizor što dodatno otežava situaciju samom vozaču i posadi vozila, dok su se branile kuće mijenjali smo retrovizor, dok smo se mi borili s požarom mehaničar nas zove da je malo šumsko vozilo spremno i da dođemo, četiri naša vatrogasca uputila su se tek popravljenim vozilom na požar, ali nije išlo, vozilo se opet kvari i ostajemo opet sa vozilom manje, a vjerujte da je svako vozilo bilo potrebno, požar je stalno ugrožavao objekte i živote ljudi. Pozivamo mehaničara kojeg policija pod pratnjom dovodi do našeg vozila te ga on uspijeva osposobiti u nadi da će spasiti koji objekt.

"Ne želimo tapšanje po ramenu, već ulaganje u vašu i našu sigurnost"

U nekom dijelu noći naše drugo šumsko vozilo nakon cjelodnevne borbe odbija poslušnost i kvari se (instalacije) te ostavlja kolege u teškoj situaciji koju uspijevaju riješiti tako da su vozilo osigurali naprtnjačama. Ovom prilikom htjeli bi se zahvaliti vučnoj službi Čače čiji je djelatnik gotovo 2 sata pokušavao naše vozilo izvući sa makadamskog puta i maknuti ga iz opasne situacije u čemu je uspio, u 06:40h opet dovodimo drugog mehaničara koji prespaja instalacije te uspješno pokreće vozilo. Malo šumsko vozilo koje smo uspjeli popraviti u ranu zoru ponovno se kvari međutim ovog puta nije bilo pomoći odveden je mehaničaru jer se kvar ne može sanirati na licu mjesta.

Ono što želimo ukazati našim postom je da u vrijeme globalnog zatopljenja te sve vrućih ljeta sa sve manje padalina počinjemo gubiti bitku sa požarima sa ovakvom opremom. Ne želimo nikakve herojske natpise u novinama ni tapšanja po ramenu želimo ukazati da ulaganje u opremu i vozila za gašenje požara nije teret ni grada ni županije ni države već ULAGANJE u VAŠU i NAŠU SIGURNOST!" stoji u objavi DVD-a Šibenik. 

 

Izvor: