Potvrđena optužnica protiv Halila Bajramovića i drugih zbog zloupotrebe položaja i drugih krivičnih djela

Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 23. decembra 2019. godine potvrdio sve tačke optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Halila Bajramovića (48) iz Bihaća, Rifeta Alibabića (73) iz Bihaća, Sanela Havića (47) iz Bihaća i Smaila Topića (62) iz Cazina, kojom se ovim osobama stavlja na teret počinjenje više krivičnih djela vezanih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Optuženima se stavlja na teret pet tačaka optužnice. Prvom tačkom je Bajramoviću stavljeno na teret da je 2005. godine, prilikom odobravanja pogodnosti, ''Hypo Alpe Adria Leasingu'' dao lažne podatke, usljed čega je pribavio kreditna sredstva u iznosu od 1.024.000 KM, a drugom tačkom da je 2005. godine iz blagajne privrednog društva d.d. ''Dubrava'', čiji je bio faktički direktor, uzeo i za sebe prisvojio iznos od 49.900 KM,prenosi avaz.ba.

Bajramoviću i Topiću se stavlja na teret da su kao saizvršioci 2005. godine protupravno zasnovali založno pravo nad nekretninom – hotel ''Union'', odnosno pribavili za Bajramovića korist u vidu korištenja nekretnine koja je u vlasništvu d.d. ''Dubrava'' kao založne stvari u cilju odobrenja kredita. Bajramoviću i Alibabiću se stavlja na teret da su kao saizvršioci 2007. godine svojim potpisom ovjerili ispravu iz koje proizlazi da Bajramović platio 35 računa d.d. ''Dubrava'' u iznosu od više od 109.000 KM, iako je dio tih računa plaćen s računa d.d. ''Dubrava'', a dio nikad nije plaćen.

U konačnici Bajramoviću i Alibabiću kao saizvršiocima, a Haviću kao pomagaču se stavlja na teret da su u periodu od 2007. do 2009. godine osnovali fiktivnu firmu kako bi d.d. ''Dubrava'' mogla poslovati budući da su joj računi bili blokirani, na koji način prevarnim radnjama onemogućavali povjerioce d.d. ''Dubrava'' da naplate svoja potraživanja.

Na osnovu provedene istrage, saslušanja nekoliko desetina svjedoka i analize preko tristo materijalnih dokaza, osnovano se sumnja da su optužene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od Kantonalnog suda u Bihaću, saopćeno je iz Tužilaštva USK.