Potvrđena optužnica protiv Mileta Ujića, svjedoka odbrane Ratka Mladića

Mile Ujić
Zločin protiv čovječanstva u Rogatici.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Mileta Ujića, nekadašnjeg zamjenika komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Rogatice 1992. i 1993. godine. 

Iz Državnog tužilaštva ranije je saopćeno da se Ujić tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civile bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice učestvovao u progonu stanovništva. 

Ujić je, kako se navodi u tom saopćenju, optužen da je komandovao i lično učestvovao u napadu na selo Kozadre, prilikom kojeg je ranjeno oko 20 civila – među njima i maloljetna djeca i žene – koji su nakon toga zarobljeni. Također je navedeno da su ubijena osmorica zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, dok su kuće i imovina zapaljeni. 

Prema Tužilaštvu, preostali civili su zatvoreni te nakon toga protjerani s područja općine Rogatica, dok su tijela osam ubijenih žrtava pronađena i ekshumirana nakon rata.

U Sudu BiH danas je zakazano ročište prema prijedlogu Tužilaštva za produženje mjera zabrane za Ujića.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je osoba pod istim imenom i prezimenom svjedočila pred Haškim tribunalom u korist odbrane Ratka Mladića, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Žalbe na ovu presudu zakazane su za mart ove godine. Državni sud je 2014. godine potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Rogatičke brigade VRS Rajka Kušića, koji je nedostupan bh. pravosuđu.

Izvor: