Potvrđeni prvi slučajevi omikrona u Crnoj Gori

Foto: Avaz
Prva sumnja na pojavu omikron varijante u Crnoj Gori javila se početkom decembra u porodici čiji je član doputovao iz Južnoafričke Republike

Crnogorski epidemiolozi potvrdili su u četvrtak prvih pet slučajeva zaraze omikron varijantom koronavirusa u Crnoj Gori.

- Crna Gora tako se pridružila popisu država u kojima je registrirana ova visoko zarazna varijanta - saopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje te je istaknuto da su sve osobe kod kojih je potvrđen omikron dobrog općeg zdravstvenog stanja, s blagim simptomima.

- Epidemiološke službe prate i provode identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba - navode crnogorski epidemiolozi.

Prva sumnja na pojavu omikron varijante u Crnoj Gori javila se početkom decembra u porodici čiji je član doputovao iz Južnoafričke Republike.

U Crnoj Gori posljednjih sedmica pada broj zaraženih, ali su na snazi i dalje epidemiološke mjere koje predviđaju obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru. Za ulazak u ugostiteljske objekte, teretane i igraonice obavezne su covid potvrde.

Također, zdravstvene vlasti zabranile su održavanje dočeka Nove godine na trgovima kako bi spriječile dalje širenje koronavirusa.