Pouzdanost u BiH je vrijedna 17,4 milijarde KM

Iz Federacije BiH dolazi 3.500 bonitetno pouzdanih kompanija, dok u RS-u djeluje njih 1.715

Od 33.097 kompanija iz BiH, koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, samo njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Sarajevu, a na kojoj je najavljena konferencija Pouzdanost 2019, koja će se održati 27. novembra u Sarajevu.

Pozitivan trend

Kako je rečeno, to je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, a iz Federacije BiH dolazi 3.500 takvih kompanija, dok u RS-u djeluje njih 1.715.

- Promocija uspjeha naših firmi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, od izuzetnog je značaja. Posebno onda kada govorimo o pozitivnom trendu. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe. Ovo su podaci vrijedni spomena i priznanja, kazao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je pokrovitelj projekta Pouzdanost.

Prema njegovim riječima, kroz ovaj projekt nastoji se skrenuti pažnja javnosti sa teških tema, te poslati poruka poslovnoj zajednici koliko je važno biti dio ove priče i raditi na tome da kompanije u BiH ispune uvjete i standarde da budu pouzdane.

Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a, naglasio je kako je projekt Pouzdanost u proteklih pet godina pokazao kako kompanije koje nose titulu bonitetno pouzdanih imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju.

Uspješne priče

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo kazala je da će Poslovne novine u saradnji sa LRC-om na petoj konferenciji Pouzdanost imati zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa, poznate u BiH i regionu.

ALEMA PENDEK