Povećan broj krivičnih djela u Velikoj Kladuši: Šiljdedić pozvao na suzdržanost, stanje sigurnosti je zadovoljavajuće

U protekla 24h u Velikoj Kladuši desilo se 7 krivičnih djela koja su kvalificirana kao teške krađe, krađe, i jedno nasilje u porodici. Tim povodom kontaktirali smo glasnogovnika MUP-a USK-a, Alu Šiljdedića koji je kazao da se ovakvi i slični događaji u najvećem procentu povezuju s migrantskom populacijom. Kao veliki problem, Šiljdedić izdvaja nemogućnost kontrole i evidentiranja u prihvatnim centrima prilikom ulaska i napuštanja istih u Velikoj Kladuši i Bihaću…
Image

Bez obzira na sve Šiljdedić podsjeća da se tu ne radi ipak o toliko teškim krivičnim djelima kao što su ubistva ili silovanja. U samom početku migrantske krize u Bosni i Hercegovini, a naročito USK-a, napravljen je blagi propust s obzirom da se blaža krivična djela nisu evidentirala, niti zbog humanosti, prijavljivala od strane građana. S toga i ne možemo govoriti o statistički povećanom broju krivičnih djela, već o pokušaju da se apelira na državni nivo koji, prema njegovim riječima, mora se više uključiti. Smatra da je situacija složena i očekuje podršku i građana kojima savjetuje da nepoželjna priča i komentari ponajviše usmjereni prema migrantskoj populaciji neće riješiti trenutnu situaciju….

Šiljdedić kaže da je sigurnosna situacija u USK-a zadovoljavajuća i pod kontrolom, te da pojedini incidenti najviše se dešavaju zbog prebukiranosti u prihvatnim centrima u Velikoj Kladuši i Bihaću. Pozvao je ljude da se suzdrže od raznih komentara, često negativnih na društvenim mrežama, koji ne mogu donijeti ništa dobro i neće riješiti migrantsku krizu. Savjetuje ljudima da domaćinstva koja su prazna, povjere prijateljima ili rodbini na čuvanje, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi bili izazov za potencijalnu provalu.

Image