Odlučeno na sjednici GV Cazin: Povećanje plata direktorima javnih ustanova i preduzeća

U ponedjeljak, 25. februara 2019. godine, održana je XVI redovna sjednica GV Grada Cazina. Na dnevnom redu iste nalazilo se 17 tačaka, među kojima su i one koje se odnose na utvrđivanje javnog interesa za rekonstrukciju određenih putnih pravaca (MZ Donja Koprivna, Gnjilavac i Gornja Koprivna), kao i Odluke o uslovima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada na području PZ „Ratkovac“.

Odlučivalo se i o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Slatinske bare“ od 04.01.2019. godine, Programu rada i finansijskom planu JKP „Vodovod“ za 2019. godinu, kao i JP „RTV Cazin“ i Planu rada za 2019. godinu JU „Centar za socijalni rad“ Cazin.

Ipak, najviše pažnje privukla je 12. tačka dnevnog reda, prijedlog Odluke o plaćama i naknadama članova organa upravljanja, rukovođenja i drugih organa javnih preduzeća i javnih ustanova, čiji je osnivač Gradsko vijeće Grada Cazina.

Ova Odluka je, kako saznajemo, usvojena, te će direktori javnih ustanova i preduzeća dobiti povećanje plata. Shodno prijedlogu Odluke, visina plata direktora JU i JP se ograničava na nekoliko prosječnih plata u FBiH, u skladu sa visinom godišnjeg prometa ustanove ili preduzeća. Tako će oni direktori čija preduzeća imaju godišnji promet veći od 2,5 miliona KM imati platu u visini 3 prosječne plate u FBiH, a oni direktori koji upravljaju preduzećem sa prihodom manjim od ovog iznosa, imat će platu u visini 2 prosječne plate u FBiH. U prvom slučaju, naknada za predsjednika skupštine, nadzornog organa, odbora za reviziju i sl. u takvim preduzećima iznosiće 200,00 KM, a za ostale članove 150,00 KM. U preduzećima sa prihodom manjim od 2,5 miliona KM, predsjedniku skupštine, nadzornog odbora, odbora za reviziju i sl. pripada naknada u visini od 150,00 KM, a ostalim članovima u iznosu od 100,00 KM. Kada su u pitanju javne ustanove, kriteriji su nešto drugačiji. Plata direktora javne ustanove čiji je godišnji prihod veći od 5 miliona KM iznosiće 3 prosječne plate u FBiH, plata direktora ustanove čiji je godišnji prihod u rasponu od 1 do 5 miliona KM će iznositi 2,5 prosječne plate u FBiH, dok će za one direktore javnih ustanova čiji je prihod manji od 1 milion KM, plata biti u visini 2 prosječne plate u FBiH. Naknade predsjednicima i članovima upravnih odbora, nadzornih odbora, odbora za reviziju i sl. u prvom slučaju iznosit će 300 KM za predsjednika i 250 za članove, a u drugom 200 KM za predsjednika i 150,00 KM za članove. U slučaju javnih ustanova sa godišnjim prihodom ispod milion KM, naknada predsjedniku upravljačkih struktura iznosi 150,00 KM, a članovima 50,00 KM manje.

Image