Povećanje plaća u RS blokira isplate na državnom nivou?!

Primjena entitetskih propisa kod obračuna na državnom nivou dovest će do kašnjenja isplate plaća

Izmjenom zakona, odnosno donošenjem ukaza o proglašenju zakona o povećanju plaća i smanjenju određenih poreza u entitetu Republika Srpska, došlo je do problema u realizaciji obračuna plaća u državnim institucijama u BiH pa je moguće kašnjenje isplate plaća na državnom nivou, saznaje “Dnevni avaz”.  

Prepreke i dileme

Predizborni potez Milorada Dodika, predsjednika RS, kojim se za između 30 i 50 maraka povećavaju lična primanja uposlenih u manjem bh. entitetu te umanjuju određena porezna opterećenja za građane RS, mogao bi se, naime, odraziti i na isplate iz budžeta institucija BiH.

Mada o problemu koji je otkriven prilikom obračuna avgustovskih plaća, na državnom nivou trenutno niko ne želi javno da priča, iz izvora bliskih poreznim institucijama saznajemo da su se nadležni našli pred administrativnim preprekama i dilemama kako se odnositi prema provedbi, naročito seta izmijenjenih poreznih zakona u RS.

Poznato je da se porezi i doprinosi na plaće obračunavaju prema entitetskim propisima, a to se odnosi i na zaposlene u institucijama BiH, među kojima je veliki broj onih iz RS i kojima bi, prema Dodikovim ukazima, iako se oni odnose na entitet, trebali biti umanjeni određeni dosadašnji nameti.

Tako će sada onima koji rade u nekoj od sedamdesetak državnih institucija, a imaju mjesto prebivališta u RS, plaće biti veće nego onima koji rade u tim institucijama, ali im je adresa u Federaciji BiH. No, trenutno postoji problem kako ovo tehnički provesti u praksi, jer se do sada obračun vršio po jednom, ustaljenom obrascu, koji ne prepoznaje “predizborne akrobacije” i trebat će vremena da se u finansijski sistem uvežu te izmjene.

Dodatno vrijeme

Za to će svakako trebati dodatno vrijeme zbog čega se i očekuje da bi moglo doći do kašnjenja isplata. S druge strane, u nadležnim ministarstvima na državnom nivou našli su se u dilemi kako prema uposlenicima iz RS ispoštovati entitetski zakon, a kako, s druge strane, ispoštovati Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji, između ostalog, kaže da svima mora biti ista plaća “za iste ili slične poslove”.

 


 

  • Čopelj: Nećemo dozvoliti diskriminaciju

    Čopelj: Nećemo dozvoliti diskriminaciju

Jer, u tom slučaju, uposlenicima na državnom nivou iz FBiH koji rade iste poslove kao njihove kolege iz RS, plaće ne bi bile iste.

Aranžman sa MMF-om

Međunarodni monetarni fond (MMF) je uoči najave Vlade RS o povećanju plaća prije nekoliko mjeseci odgodio zaključenje pregleda kreditnog programa za BiH, koji je trebalo da omogući isplatu naredne tranše kredita u iznosu od skoro 150 miliona maraka. Iz MMF-a je tada poručeno da obustavljaju sve aktivnosti dok ne izvrše analizu kako će povećanje neoporezivog dijela i najniže plaće u RS utjecati na budžet i nesmetano ispunjavanje obaveza prema ovom međunarodnom kreditoru. Do danas, rezultati analize nisu objavljeni i sudbina tog aranžmana još je neizvjesna.

Sindikat neće dozvoliti diskriminaciju

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH neće dozvoliti nikakvu diskriminaciju i sigurno bi agresivno nastupili ukoliko bi došlo do problema s isplatama plaća i diskriminacije, kazala nam je jučer Lejla Čopelj, predsjednica ovog sindikata.

- Nismo zvanično informirani o tome niti je traženo naše mišljenje. Kako će se to manifestirati na nas, ne znamo. Ali, sigurno ćemo stati u zaštitu zaposlenika da ne bude diskriminacije. Na državnom nivou imamo najniža primanja. Ako bi se još ovo desilo, agresivno bismo nastupili, ne bismo dozvolili diskriminaciju – upozorila je Čopelj.