Povećava se broj migranata u BiH: Okupirali autobusku i željezničku stanicu

Dolaskom lijepog vremena povećao se i broj migranata na sarajevskoj Autobuskoj i Željezničkoj stanici. Desetine njih svakodnevno borave u obližnjim ugostiteljskim objektima, u pošti, na stanici...

Dođu autobusom

Naša ekipa jučer je na ovom mjestu zatekla nekoliko manjih grupa migranata. Većina ih nije bila raspoložena za razgovor. Kratko su nam kazali kako im je jedini cilj da se dokopaju Evropske unije, a požalili su nam se na loše uvjete koje imaju u BiH, kako prenosi Dnevni Avaz.

- U vašoj zemlji već sam dva mjeseca. Došao sam preko Grčke i Crne Gore. Bio sam u Mostaru, odakle smo u Sarajevo stigli vozom. Na trgu ispred Željezničke stanice budemo cijeli dan. Tu i jedemo, punimo mobitele, spavamo – kazao nam je Omar iz Maroka. 

Radnica u jednoj od trafika koja se nalazi kod Željezničke stanice kazala nam je da s migrantima nema problema, ali da ih se građani plaše.

- Često se desi da se svađaju i potuku. Policija dolazi redovno. Najviše ih je tokom vikenda i u jutarnjim satima, kada dođu autobusom – kazala nam je ona.

Djeca i maloljetnici

Prema riječima Dražena Rozića iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), njihovi timovi u večernjim satima redovno obilaze Autobusku i Željezničku stanicu.

- Primamo takozvane najranjivije kategorije, a to su familije s djecom i maloljetnici bez pratnje. U ovom trenutku u kampu imamo dovoljno mjesta, jer je popunjeno oko 120 kreveta. Migranti, za razliku od zimskog perioda, sada brže napuštaju Sarajevo i odlaze prema Unsko-sanskom kantonu – istakao je Rozić.

Dolaze iz Trebinja, Višegrada i Zvornika 

Prema podacima Granične policije BiH, migranti u Sarajevo najviše stižu iz Trebinja, Višegrada i Zvornika. U Sarajevu se najduže zadržavaju oni koji nemaju dovoljno novca da se privatno prebace do Bihaća ili Velike Kladuše, gdje najviše njih odlazi.