GRAĐANI U STRAHU: Povećava se broj zaraženih brucelozom

Epidemija bruceloze već hara u nekoliko kantona, a sudeći prema informacijama s terena, situacija je sve alarmantnija. Obolijevaju životinje, ali su zaraženi i ljudi.

Epidemija bruceloze već hara u nekoliko kantona, a sudeći prema informacijama s terena, situacija je sve alarmantnija. Obolijevaju životinje, ali su zaraženi i ljudi.  

U Kiseljaku je prošle sedmice proglašeno stanje prirodne nesreće, a zaraženo je više od 140 grla stoke.

Opasna bolest

Prema riječima Nijaza Bunje, člana Civilne zaštite Kiseljak, strah je opravdan, jer se broj zaraženih povećava.

- Planirali smo eutanaziju za danas (jučer, op. a.). Imamo nove slučajeve zaraženih, skoro dvadeset. U jednom stadu zaražen je i vlasnik. Saznali smo i da je u jednom domaćinstvu zaražena i krava – kaže Bunjo.

 

Kako nezvanično saznajemo, u Srednjobosanskom kantonu do sada je prijavljeno više od 150 slučajeva bruceloze. No, tačan broj se ne zna, jer se građani liječe u Travniku, Sarajevu i Zenici.

Situacija je kritična i u zeničkom naselju Gradišće, gdje je, također, proglašena epidemija bruceloze. Zaraženi su mještani, uglavnom čobani, i njihovi pomoćnici. U Gradišću vlada strah. Kako nam govori Ramo Skomorac, svi se boje zaraze.

- Znamo da je riječ o opasnoj bolesti. Već smo prestali koristiti mliječne proizvode. Zaraženo je nekoliko porodica koje imaju ovce i nije lijep osjećaj znati da se ovakva bolest širi našim selom - kaže on.

Mještani uplašeni

Kako saznajemo od Zubejde Talić, zaražene ovce kod kojih je ustanovljena bruceloza, kupljene su u Srednjobosanskom kantonu. 

 Poznajem komšiju kojem su zaražene ovce. Kupio ih je od dva čovjeka. Brucelozom su zaražene ovce koje je kupio u SBK. Moraju se eutanazirati – kaže Talić.

I ostali mještani s kojima smo razgovarali, vidno su uplašeni. Vjeruju da će se njihove komšije izliječiti, a da će zaražena stoka biti eutanazirana kako bi se spriječilo daljnje širenje bruceloze.

Nebriga vlasnika

Zubejda Talić smatra da je glavni krivac za brucelozu nebriga vlasnika, koji ne vakcinišu redovno stoku.

- Ja imam skoro 200 ovaca i nemam problema. Vakcinišem ih od 2007. godine, ljudi dolaze kod mene, kupuju ovce, znaju da je sve uredno. Ovi drugi, kojima se zarazila stoka, ne vode brigu o stoki i ne vakcinišu je – kaže Talić.

Izvor: