Povećava se broj zaraženih koronom u BiH

korona

Broj koji smo ranije imali na sedmičnom nivou sada imamo u jednom danu, kaže Spahić

Turistička sezona i popuštanje epidemioloških mjera doveli su do povećanog broja novozaraženih koronavirusom u BiH. Podaci od četvrtka pokazuju da je u našoj državi registrirano 295 novozaraženih od 983 testirane osobe, što znači da je skoro svaka treća osoba pozitivna.

Rast broja novozaraženih je zabilježen i u petak, kada je registrirana 251 novozaražena osoba, a obrađen je 751 uzorak.

Mutiranje virusa

Prof. dr. Jasenko Karamehić, subspecijalista kliničke imunologije, kaže za „Avaz“ da se još veći broj novozaraženih očekuje u septembru, nakon završetka godišnjih odmora.

- Sad je turistička sezona i ljudi su se opustili, a korona nije nestala - naglašava prof. dr. Karamehić.

Iako trenutno prevladava blaža klinička slika kod pacijenata, podsjeća da je nepoznanica da li će virus mutirati u narednom periodu, što utječe na kliničku sliku bolesnika.

- Očekujem porast broja novozaraženih i nadam se da neće biti veliki, ali mislim da smo se previše opustili, i stanovništvo i vlast. Ne poduzimaju se mjere. Krizni štabovi svakodnevno prate situaciju i smatram da bi trebali donijeti preventivne mjere jer, iako je situacija sad dobra, ne znači da će takva i ostati - dodaje prof. dr. Karamehić.

Biti oprezni

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji koronavirusa, kaže da je broj novozaraženih povećan, ali da situacija nije alarmantna.

- Već od 22. juna imamo dnevni porast broja novozaraženih, s obzirom na to da je sezona godišnjih odmora i da je strašno velik priliv turista u Kanton Sarajevo, a isto tako i naših sugrađana koji idu u druge države. Broj koji smo ranije imali na sedmičnom nivou sada imamo u jednom danu. Mislim da su se svi malo opustili u smislu mjera koje nisu stavljene van snage - ističe Spahić.

I u narednim danima se može očekivati porast broja novozaraženih koronavirusom, ali ne treba paničiti

Represivne mjere

Prof. dr. Karamehić dodaje da je nedavno boravio u Aziji te da je primijetio da su kod njih na snazi represivne mjere.

- Ne možete ući u hotel ili na aerodrom tek tako, milion je pregleda, pitanja, svi nose maske i drže distancu, kod nas je sve opušteno i ne znam na šta će iz aći - govori prof. dr. Karamehić.