Povjerenje u švedske vlasti opalo s porastom broja umrlih od COVID-a 19

svedska
U Švedskoj je broj zabilježenih smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom višestruko veći od onog u Norveškoj, Danskoj i Finskoj.

 

Odluka švedskih vlasti da ne uvedu karantin poput onog u većini evropskih zemalja prvobitno je naišla na podršku građana, ali su posljednjih sedmica u porastu kritike zbog visoke stope smrtnosti povezane s korona virusom u poređenju s drugim nordijskim susjedima, posebno među starijom populacijom.

Tako je visok ili razmjerno visok postotak građana koji vjeruju u vladinu sposobnost upravljanja pandemijom opao u junu na 45 posto, dok je u aprilu iznosio 63 posto, pokazalo je istraživanje agencije Novus, provedeno za javni televizijski kanal SVT.

Podrška švedskoj agenciji za javno zdravstvo, koja je vodila kampanju za držanje fizičkog razmaka i higijenskih mjera, također je opala sa 73 na 65 posto.

Umjerene mjere umjesto karantina 

U odvojenom ispitivanju Demoskopa za dnevni list Aftonbladet broj onih koji imaju visoko ili relativno visoko povjerenje u akcije vlasti vezano uz pandemiju korona virusa opao je sa 65 posto u aprilu na 55 posto, javlja Reuters.

"Uzme li se u obzir da švedski podaci o smrtnosti odudaraju u poređenju s međunarodnim podacima, upečatljivo je da je nivo povjerenja ostao tako visok", komentirao je analitičar Demoskopa Peter Santesson. "To pokazuje visok nivo povjerenja u javne vlasti koji postoji u Švedskoj", dodao je.

Dok je većina Evrope uvela karantin u borbi s pandemijom, Švedska se oslonila na umjerenije mjere, zasnovane na dobrovoljnosti, kako bi usporila epidemiju i kako bi tim mjerama manje naštetila ekonomiji.

Veliki broj smrtnih slučajeva

Ipak, broj zabilježenih smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom višestruko je veći od onog u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno, jer je u Švedskoj umrlo 4.500 ljudi.

Riječ je o stopi 443 umrlih na milion stanovnika, prema podacima portala Ourworldindata, i većim dijelom maja bila je najviša u Evropi. Danska je istovremeno imala 100, Norveška 44, a Finska 58 umrlih na milion stanovnika.

Ovih dana glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell načelno je branio švedsku strategiju u pandemiji, ali je priznao da je moglo biti napravljeno više u borbi protiv korona virusa.