Povodom Dana općine Bosanska Krupa: U četvrtak otvor spomen-obilježja Ljiljan i svečana sjednica OV

Jj

17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Taj dan se slavi kao Dan oslobođenja i kao Dan općine Bosanska Krupa.

Dan općine Bosanska Krupa se svih prethodnih godina u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježavao brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Dvadeset peta godišnjica oslobođenja, zbog mjera predostrožnosti od koronavirusa, obilježit će se skromnije, ali na prikladan i dostojanstven način. 

Bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa, upriličen obilazak spomen-obilježja i šehidskim mezarja u lokalnoj zajednici, te otvoreno novoizgrađeno spomen-obilježje Ljiljan i to prema slijedećem protokolu:

16. septembar (srijeda)

10:30 sati – Obilazak spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, te šehidskih mezarja u Jezerskom i Pištalinama

17. septembar (četvrtak)

14:00 sati – Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa (Velika sala Doma kulture)

16:00 sati – Obilazak Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi i marš stazama 511. slavne bbr.

18:00 sati – Otvaranje spomen-obilježja Ljiljan, uz prigodan program (brdo Ćojluk)

 

Nakon otvaranja spomen-obilježja, svim učesnicima marša, sugrađanima i gostima, bit će poslužena hrana (čorba) i osvježenje.

Na sve spomenute događaje organizatori, Općina Bosanska Krupa i Općinsko vijeće, ali i boračke organizacije, pozivaju Krupljane i one koje vole Bosansku Krupu, da prisustvuju programskim aktivnostima i na taj način daju doprinos u obilježavanju iznimno važnog historijskog datuma. Pozivaju na zajedničko obilježavanje 25 godina slobode, prisjećanje na najteža i najslavnija vremena. U isto vrijeme mole sve da se zbog trenutne situacije pridržavaju svih epidemioloških mjera.