Povoljni krediti agencije SERDA pomažu jačanju malih i srednjih preduzeća u KS

Kreditno-garantni fond Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA (KGF SERDA) je finansijski instrument podrške razvoju i jačanju preduzeća, obrtnika, startup biznisa i poljoprivrednika na području Kantona Sarajevo u saradnji s odabranim finansijskim partnerom.

Povoljni krediti SERDA-e doprinose većem investiranju, poboljšanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda te izvoznih sposobnosti i drugih mogućnosti preduzeća.

Kako nam pojašnjava menadžerica SERDA-e Zinaida Porobić, Kreditno-garantni fond sufinansiran je od Vlade Kantona Sarajevo, a njegova funkcija je da obezbijedi garanciju za svaku firmu kojoj se odobre kreditna sredstva, što rezultira najpovoljnijom kamatnom stopom i skraćenom procedurom obrade kredita.

"SERDA vrši prijem, pripremanje, analizu i obradu kreditnih zahtjeva, pruža besplatnu tehničku podršku pri izradi poslovnog plana, projektovanog toka gotovine te popunjavanju potrebne dokumentacije. Konačnu odluku o prihvatanju ili odbijanju kredita donosi banka, nakon provedene procedure", kazala nam je Porobić.

Ukupna vrijednost fonda je 20 miliona KM na osnovu garantnog depozita u iznosu od dva miliona KM, a sredstva se plasiraju putem finansijskog partnera u projektu, Union Banke Sarajevo. 

Visina kreditnih sredstva se kreću od 5.000 do 200.000 KM, a mogu se usmjeriti za nabavku stalnih sredstava na period do pet godina, uz mogućnost korištenja grace perioda do 12 mjeseci i obrtna sredstva na godinu dana. 

Uz dodatnu podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kamatna stopa je subvencionirana i u konačnici iznosi 0,5% ili 3% posto, zavisno od ponuđenog kolaterala. 

"U periodu implementacije projekta KGF SERDA, od 1. novembra 2016. godine do 30. maja 2018. godine, ukupno je odobreno 50 kreditnih zahtjeva u vrijednosti od 7.083.287 KM, čime će se direktno podržati otvaranje više od 200 novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti, prihoda i izvoznih sposobnosti malih i srednjih preduzeća sa područja Kantona Sarajevo. U skladu sa dosadašnjim pozitivnim iskustvima projekta te iskazanim potrebama malih i srednjih preduzeća, u Budžetu Kantona Sarajevo za 2018. godinu, Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila sredstva u iznosu od dva miliona KM za garancijski depozit s ciljem pokretanja nove kreditne linije", otkriva nam Porobić.

Kako saznajemo, u toku je javni poziv za izbor banke partnera koja će ponuditi multiplikator i time definirati ukupni kreditni fond. U skladu sa potrebama malih i srednjih preduzeća, visina odobrenih kreditnih sredstva će se kretati između 200.000 i 500.000 KM, a uvjeti pod kojima će biti odobravani krediti će biti definirani izborom banke koja ponudi najpovoljnije uvjete. 

Menadžerica SERDA-e ističe kako se po okončanju izbora banke partnera očekuju prvi kreditni zahtjevi krajem ovog mjeseca.

SERDA ovim projektom nastavlja sa svojom dugoročnom misijom podrške malim i srednjim preduzećima te aktivno doprinosi boljem lokalnom ekonomskom okruženju u Kantonu Sarajevo.