Preminulo dijete: Povratak jezive bolesti zbog nevakcinisanja djece

Bolesti protiv kojih se vakcinišemo nisu iskorijenjene. Higijena je izuzetno važna, ali je smanjenje slučajeva infekcija bolestima poput dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i još nekih bolesti zasluga imunizacije.

Onda kada se prestane sa sistemskom imunizacijom, počinju se javljati slučajevi ovih opakih bolesti. I ne – to nisu “dječije bolesti” nego izuzetno teške infekcije, sa jako lošim prognozama, vrlo bolne i mučne, piše portal Vakcine.ba.

Kako izgleda kada se ove bolesti vrate, možemo vidjeti na primjeru Malezije. 23. februara 2019. Ministarstvo zdravstva Malezije (MOH) je objavilo kako je dijete, staro dvije godine i mjesec dana, podleglo infekciji difterije 21. februara 2019.

U izjavi za medije iz MoH, dijete nikada nije imunizirano; 16. februara, dijete je dobilo groznicu, kašalj i otekline krajnika. Dva dana kasnije, 18. februara, smješteno je u bolničku jedinicu za hitne slučajeve u jako lošem stanju i primljeno u jedinicu za dječiju neurološku terapiju za pomoć pri disanju i liječenje antitoksina difterije.

“Testovi brisa grla pokazali su prisutnost bakterije Corynebacterium diphtheriae”, 
rekao je dr. Noor Hisham, direktor MOH, dodajući da Ministarstvo zdravstva čeka daljnje laboratorijske rezultate za potvrdu.

Difterija je bolest u kojoj toksin spomenute bakterije stvara naslage, “pseudomembranu” u grlu i pacijenti se uguše u tom plaku.

Infekcija se jako brz širi i napreduje, te smrt, pogotovo kod male djece, može nastupitu u roku od svega nekoliko dana, kao u ovom slučaju. Ovo nije prvi put da nevakcinisano dijete podlegne difteriji u Maleziji: 2018. je preminula 14-mjesečna beba.

Jedina prava zaštita od ove bolesti je imunizacija.