Povrijeđeni iz željezničke nesreće kod Jablanice van životne opasnosti

Treći nastradali iz sinoćnje teške željezničke nesreće u Donjoj Jablanici je pri svijesti i van je životne opasnosti.

Kompleksne istražne radnje su u toku i treba da otkriju uzroke nesreće, odnosno šta se desilo da su dvije željezničke kompozicije jurile istim kolosijekom jedna prema drugoj.

Ove informacije za portal Klix.ba potvrdila je nadležna kantonalna tužiteljica kazavši da je silina udara teretnih vozova bila takva da su se lokomotive "popele" na uzvisinu pored stanice u Jablanici.

"Smrtno su stradale mašinovođe obje kompozicije, a saopćeno mi je da se treći povrijeđeni nalazi pri svjesti i da je van životne opasnosti", kazala je tužiteljica.

Podsjećamo, u sudaru dva teretna voza noćas u 22:55 smrtno su stradali uposlenici Željeznica FBiH T. F. (1971.) i Č. J. (1986.), dok je mašinovođa K. H. (1983.) zadobio teške tjelesne povrede i prebačen je u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru. 

Četvrti sudionik nesreće iskočio je iz kompozicije neposredno prije sudara i izbjegao skoro sigurnu smrt. 

Tužiteljica kaže i kako istraga, ali i dalja vještačenja treba da dovedu do uzroka ove teške željezničke nesreće, odnosno šta se zapravo desilo pa su dvije kompozicije Željeznica Federacije BiH jurile istim kolosijekom jedna prema drugoj.

Na terenu se trenutno nalaze ekipe koje treba da raščiste teren oko Željezničke stanice Jablanica, da bi se saobraćaj ovim važnim pravcem ponovo uspostavio.