Povrtlari i voćari na mukama, niko ne želi brati za 35 KM

Narodnoj poslovici da je “bolji hljeb u hladu nego dva na suncu” posljednjih dana svjedoče vlasnici voćnjaka i plantaža povrća u BiH. Iako BiH, prema službenim statistikama, ima pola miliona nezaposlenih, voćari i povrtlari strahuju kako neće navrijeme završiti sezonske poslove jer, kako tvrde, niko ne želi u berbu voća i povrća, za što dnevnica iznosi od 35 do 40 KM plus hrana, prijevoz i kafa. Dok su se ranije rame uz rame s poljoprivrednicima u berbama nalazili čak i inženjeri te magistri, sad taj posao ne želi niko, pa čak ni oni bez obrazovanja.

- Radnici su nam najveći problem. Ja sam ostao s dva radnika i svi smo u godinama pa se tako žalimo jedni drugima, a mlade radne snage nema, ni govora, kazao je za Nezavisne Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca.

Ističe da nije u pitanju visina dnevnice jer mnogi jednostavno ne žele raditi, a često se žale kako nema posla.

Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kafa, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali ne žele raditi i gotovo, kaže Popović.

Poljoprivrednici tvrde da je najveći problem naći sezonce za vađenje krumpira i rezanje kupusa. Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kaže kako je teško naći radnike jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, “vruće im je i teško”.

Vrlo malo je mladih, a najviše su srednje dobi i penzioneri te svi koji imaju veće zasade voća, kako kaže, neće ih u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako klasirati voće, a čim nauče, odu i tako ponovo.