“Požar kod Neuma nije pod kontrolom, bez zračne podrške teško ćemo odbraniti naseljena mjesta”

.
Oružanim snagama (OS) BiH upućen je još u utorak večer zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom ali načelnik Neuma navodi kako još odgovora nisu dobili, odnosno čeka se odluka Predsjedništva BiH

 

– Požar se opet aktivirao u selu Papratnica i širi se prema kućama. Nadam se da ćemo to uspjeti sanirati, ali jak vjetar tu liniju brzo pomjera i teško ćemo obraniti da to ne ode dalje prema Zelenikovcu i Hutovu bez potpore iz zraka – podvukao je Jurković.

Ističe kako je teško procijeniti kolika je toga do sada opožareno, ali da se radi o jako velikoj površini, iako je požar buknuo u utorak.

– Ne možemo još govoriti o konkretnim brojkama, ali u jako kratkom vremenu, u 24 sata opožarena je jako velika površina. Najviše štete požar je napravio maslinicima, stradalo je više od 60 posto maslina u ovom neumskom zaleđu – naglasio je Jurković.

Oružanim snagama (OS) BiH upućen je još u utorak večer zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom ali načelnik Neuma navodi kako još odgovora nisu dobili, odnosno čeka se odluka Predsjedništva BiH.

– Nadam da će se odluka donijeti u skorije vrijeme i da ćemo dobiti pozitivan odgovor, odnosno da će helikopter doći i pomoći u gašenju požara, inače bismo mogli imati jako tešku situaciju na terenu – kazao je Jurković.

Dodaje također kako je Neum za pomoć već kontaktirao i Republiku Hrvatsku.

– Oni isto imaju velika požarišta oko Šibenika i tamo su jučer bili svi kanaderi i air traktori, ali ako se otvori mogućnost da dođe jedan kanader, obećali su poslat ga ovdje nama u Neum – dodao je Jurković.

Što se tiče ostalih požara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Mostaru, Čapljini, Jablanici i Prozor-Rami gorjela je trava i nisko raslinje.

Požari na Borcima i Glavatičevu kod Konjica lokalizirani su i pod kontrolom. Na terenu su vatrogasci, mještani i djelatnici Šumarstva koji će dežurati do daljnjega.

Komandir čitlučkih vatrogasaca Silvio Ostojić potvrdio je za Fenu kako na području Čitluka trenutno nema aktivnih požara.

Prema posljednjim informacijama Federalnog operativnog centra, na području Zapadnohercegovačkog kantona prijavljeno je ukupno pet požara tokom utorka, i to tri u Ljubuškom i dva u Grudama.

Riječ je o požarima gdje je također gorjela trava i nisko raslinje.