Požar koji je zahvatio Donju Jablanicu i dalje je aktivan

.

Požar na požarištu Donja Jablanica-Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica i dalje je aktivan.

Zbog brzog rasplamsavanja požarnih čvorišta na nepristupačnom terenu djelovao je helikopter Helikopterskog servisa RS koji je vrlo dobro pogađao. Helikopter je napravio 10 izbačaja vode, čime je stavljen pod kontrolu jedan požarni rukavac, koji je imao tendenciju brzog širenja i spuštanja u pravcu naselja Donja Jablanica, saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

Kako su istakli jutros je van kontrole požarno čvorište na nepristupačnom i neuslovnom terenu za gašenje sa zemlje. Ovaj požar je u blizini kosina sa kojih može da naruši sigurnost Gradske deponije "Bukova“.

I dalje je potrebno djelovanje iz zraka sa više helikoptera, kanadera ili ER traktora, stoji u saopćenju.

Podsjećamo, dva helikoptera helikopterskog servisa RS bili su angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica i 16. i 17. augusta kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica", pojašnjava Majda Kovač, portparol FUCZ.

Kako naglašavaju iz FUCZ Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa OS BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka.