Cazin: Požar na kući, pričinjena veća materijalna šteta

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 9 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 79,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je šest intervencija. Krivično djelo "paljevina kuće" evidentirano je na Skokovima oko 08:10 sati, a pričinjena je veća materijalna šteta.U Gornjoj Lučkoj je otkriveno posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, dok je u Ulici žrtava Domovinskog rata došlo do sprečavanje OSL-a (ovlaštene službene osobe) u vršenju službene dužnosti.

Javni red i mir je remećen jednom na Ćupriji uživanjem opojnih droga na javnom mjestu.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, u Podgredini je došlo do nesreće u kojoj je učestvovalo 1 m/v, a u Ulici žrtava Domovinskog rata do sudara između 2 m/v. Na vozilima je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo. 

Cazinski vatrogasci imali su jednu intervenciju. Kako smo već spomenuli, riječ je o gašenju požara na kući na Skokovima. 

Aktivnosti Službe za civilnu zaštitu i Vatrogasne jedinice na smanjenju broja požara rezultirale su pozitivnim efektom pa je veći broj građana shvatio ozbiljno obavijesti o paljenju vatre na otvorenom te najavio ovakve planirane aktivnosti kako bi se provele preventivne mjere od strane nadležnih službi, što je i učinjeno. 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 65 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

Vodosnabdjevanje redovno, bez prekida, osim u području grada od zgrade Suda pa prema Tatarima, gdje je zbog aktiviranja klizišta u Ulici dr. Irfana Ljubijankića došlo do pucanja vodovodne cijevi i prekida u isporuci vode za navedeno područje. Sanacija je u toku, a saobraćaj na ovoj dionici je i dalje obustavljen i vozi se alternativnim pravcima.

Što se tiče elektrosnabdjevanja, podružnica “Elektrodistribucija” Bihać obavještava kupce da će zbog planiranih radova na  elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije prema slijedećem rasporedu:

Dana 23.10.2019.godine

- 08:30-09:00 i 14:30-15:30 sati trafo-područja: Slatina 2,3 i 5, Slatina 4 škola, Semanići, Čizmići 1 i 2 , Lojićka, Kapići 2, Robot i Poslovna zona Kapići;

- 08:30-15:00 sati trafo-područje Slatina 1;

- 10:00-13:00 sati za trafo-područja: Đogići, Šarići, Miskići, Abdići, Rošići, Mujakići, Gornja Lučka 1 i 2, Farma Pećigrad, Donja Lučka-Katazi, Liskovac 1, 2 i 3, Šturlićka Platnica 2 i 3, Pećigrad 1,2 i 3, Krakača 1,2 i 3, Krakača Mrcelji, Kahrići, Krakača vodovod, Hadžići Ćatići, Visibaba, Škrgići, Rošići, Mujakići, Pećigrad prepumpna stanica, Farma Pećigrad, Gornja Lučka 1 i 2, Donja Lučka Kajtezi,

Dana 24.10.2019. godine

- 08:30-09:00 i 14:30-15:00 sati trafo-područja: Podgredina 1, 2 i 3, Sivići, Šolići, Memića Brdo 1 i 2, Krehić Vodovod, Donji Memići, Bajrići, Zmajevac i Stijena 5 - Ilijaševac,

- 09:00-15:00 sati trafo-područja: Stijena Vodovod centar, Mehmedovići, Podgredina, Vilenjača, Vilenjača – škola, Vilenjača Vodovod, Mehulići, Vilenjača Poljane, Donji i Gornji Nuhići

-09:00-15:00 sati trafo-područja: Ostrožac brdo 1 i 2, Ostrožac Durići, Ostrožac Grad, Ostrožac 1, 2 Prošići 1, 2 i 3, Sedra, Srbljani Handanagići i GSM Repetitor Sedra.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, vozačima ovoga jutra skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle, kao i na mogućnost sitnijh odrona zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart, na autoputu A-1 Zenica jug- Lašva, večeras od 20 sati do sutra (23.10.) do 06 sati za saobraćaj će biti zatvoren smjer Zenica jug- Lašva.

Na autoputu A-1 izvode se radovi na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Sarajevo-Trnovo, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

Danas počinju radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.