Poziv Ministarstva odbrane BiH za školovanje u Beogradu uznemirilo javnost

sadf

- Jedan oglas koji je ovih dana objavljen u dnevnoj štampi prilično je uznemirio javnost koja je posljednjh dana i nedjelja pojačano frustrirana i izbezumljena lošim vijestima i događajima u zemlji, kao i bližem i daljem susjedstvu.

Riječ je o pozivu koje je preko dnevne štampe, i svoje službene internet stranice, uputilo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine kojim se pozivaju svi zainteresirani za školovanje na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane u Srbiji. U Ministarstvu odbrane se 'pravdaju' da je stanje naslijeđeno, ali principijelno gledano, školovanje bh. vojnika i oficira moralo se dešavati u nekim trećim zemljama, nikako u onim koje su imale agresorsko djelovanje spram BiH.

"Svim zainteresovanim kandidatima/kandidatkinjama koji ispunjavaju uslove (upućuju poziv) na Javni konkurs za školovanje kadeta na vojnoj akademiji Univerziteta odbrane Republike Srbije za školsku 2022/2023 godinu", navodi se u pozivu kojeg je potpisao Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministar Podžić, ili neko iz njegovog Ministarstva, se poziva na Zakon o odbrani BiH iz 2005. godine, kao i Pravilnik o školovanju kadeta i vojnih stipendista iz 2019. godine.

I, zaista, objavljeni Poziv je u skladu sa Pravilnikom kojim se regulira izbor i stipendiranje kadeta koji odlaze na školovanje u druge zemlje.

Prema internom dogovoru, budući oficiri Oružanih snaga BiH se najčešće školuju u Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj. I objavljivanje poziva u tri dnevne novine, također je propisano pomenutim pravilnikom. Osim ovim zemalja školovanje se vrši u Italiji, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Jedino o čemu se nije dovoljno vodilo računa u Ministarstvu odbrane kako ranije tako i sada je tajming, odnosno kontekst u kojem se sve skupa dešava koji je bremenit sigurnosnim turbulencijama i unutar kojeg svaka priča o vojnim obukama u Srbiji izaziva podozrivost i traži odgovore, piše Slobodna Bosna.